Janša je Potrču odgovoril, da se ne slepi - popolnega soglasja pač ni pričakovati. Foto: RTV SLO
Janša je Potrču odgovoril, da se ne slepi - popolnega soglasja pač ni pričakovati. Foto: RTV SLO
Zasedanje DZ-ja
Kot običajno se je seja začela s poslanskimi vprašanji. Foto: RTV SLO
Mikrofon v državnem zboru
Pred poslanci bo kmalu odločitev o novih občinah. Foto: RTV SLO

Na vprašanji Pavla Gantarja (LDS) in Milana Potrča (SD), ali namerava vlada pri pripravljanju strategije razvoja prisluhniti opoziciji, je Janša dejal, da vseh ukrepov ne bo mogoče uskladiti. Računa pa na boljše sodelovanje opozicije.

Janša je na vprašanje Zmaga Jelinčiča (SNS) o podeljevanju italijanskega državljanstva slovenskim državljanom zagotovil, da ne pričakuje množičnih odločitev za italijansko državljanstvo.

Vprašanje koalicije je predsedniku vlade zastavil Franc Žnidaršič (DeSUS), ki ga je zanimalo, ali vlada načrtuje kakšne ukrepe za izboljšanje inšpekcijskega nadzora nad organiziranjem javnih prireditev. Janša je napovedal konkretne ukrepe in spremembe področne zakonodaje za izboljšanje inšpekcijskega nadzora, pozval pa je tudi k boljšemu usklajevanju med inšpekcijskimi službami.

Mate razmišlja o zeleni utripajoči luči
Na približno trideset poslanskih vprašanj pa so odgovorili tudi ministri. Notranji minister Dragutin Mate je tako med drugim razkril, da na ministrstvu razmišljajo o ponovni uvedbi zelene utripajoče luči na semaforjih. Prižiganje oranžne in rdeče luči brez predhodnega opozorila se namreč ministru, kot je povedal na današnjem zasedanju, zdi prehitro, zato so nekateri vozniki zapeljali kar v rdečo in oranžno luč. Utripajoča luč bi po Matejevem mnenju bistveno ustavila promet.

Referendumi o občinah
Med drugim bodo poslanci odločali o novih občinah. Poleg ustanovitve 12 novih občin bodo poslanci razpisali tudi referendume za ustanovitev še osmih novih občin, so sklenili na začetku današnjega zasedanja.

Ustavno sodišče je namreč parlament pozvalo, naj pet predlogov znova preuči. Pristojni odbor je ugotovil, da vsi izpolnjujejo zakonske pogoje, dodal pa je še tri nove predloge. Odločitev o referendumih naj bi bila znana v sredo. Ustanavljanje novih občin spremljajo opozorila pred negativnimi posledicami delitev občin na urbanistično urejanje prostora.

Pride tudi Barroso
V četrtek, 2. februarja, bo na vprašanja slovenskih poslancev odgovarjal predsednik Evropske komisije Jose Manuel Barosso. Dnevni red 14. redne seje DZ-ja, ki se bo predvidoma končala 7. marca, obsega več kot 30 točk.