Ankaran - Hrvatini ostajajo v koprski občini. Foto: RTV SLO
Ankaran - Hrvatini ostajajo v koprski občini. Foto: RTV SLO
Referendumske skrinjice
Volivci so zavrnili ustanovitev treh predlaganih občin. Foto: RTV SLO

Po neuradnih izidih je glasovalo 60,69 odstotka od 51.070 volilnih upravičencev. Na podlagi izidov je usoda želja glede ločitve občine Dobrova - Polhov Gradec in nove občine Rimske Toplice nejasna.

Sicer pa se je na 15 referendumih odločalo o ustanovitvi novih občin z izločitvijo iz starih, v dveh primerih o razdelitvi obstoječe občine, na štirih referendumih pa o priključitvi posameznih naselij k drugi občini.

Volivci so podprli ustanovitev občin Apače (razlika le 34 glasov), Cirkulane, Kostanjevica ob Krki, Sveta Trojica, Središče ob Dravi, Sv. Tomaž, Makole, Poljčane, Renče - Vogrsko, Straža, Mokronog - Trebnje, Šmarješke Toplice in Rimske Toplice.

Razsodniki bodo poslanci
Večina volivcev je podprla tudi razdelitev sedanje skupne občine Dobrova - Polhov Gradec na samostojni občini. Za razdelitev je glasovalo okoli tri četrtine volivcev na referendumskem območju Dobrova, prav toliko pa jih je bilo proti na nekoliko manjšem območju Polhov Gradec.

O usodi za zdaj skupne občine bodo odločali poslanci, prav tako tudi o usodi Rimskih Toplic in Zidanega Mosta. Prvi so glasovali za odcepitev od skupne občine Laško, drugi pa želijo ostati v skupni občini.

Na naši spletni strani lahko podrobno spremljate neuradne izide in volilno udeležbo.

Ankaran - Hrvatini še naprej pod Koper


Večina volivcev je nasprotovala ustanovitvi občin Bizeljsko, ki bi se morala ločiti od Brežic, in Ankaran - Hrvatini, ki bi se morala ločiti od Kopra.

Medtem ko so volivci na območju Šmartnega pri Litiji podprli priključitev Zagorice k občini, pa so prebivalci Zagorice takšno možnost zavrnili. So pa priključitev k občini Hrpelje - Kozina tako kot njeni občani podprli tudi prebivalci Ostrovice.

Pristojne službe so prejele štiri prijave domnevnih kršitev volilnega molka.

Ustanovitev občin februarja
Vsi referendumi so posvetovalni, vlada pa bo predvidoma februarja pripravila spremembe zakona, s katerimi bo predlagala nove občine.

Zadnjo besedo o njihovi ustanovitvi bodo imeli poslanci v DZ-ju.

Glasovanje tudi po pošti
Predčasno glasovanje je potekalo že v torek, sredo in četrtek. Volivci so lahko na referendumu za nove občine glasovali tudi po pošti, kar velja za tiste, ki so na zdravljenju v bolnišnicah ali zdraviliščih, v zaporu ali priporu oziroma v domu za starejše občane.