V živo

Vladni predlog novele zakona o obnovi, razvoju in zagotavljanju finančnih sredstev med drugim podaljšuje veljavnost poroštvene sheme za kredite, najete za obnovo doma in za nadomestitev doma, do vključno 31. decembra 2026.

V živo iz državnega zbora

Izredno sejo lahko od 14. ure dalje spremljate v neposrednem prenosu na 3. programu Televizije Slovenija.

Novela obenem podaljšuje ročnost kreditov na največ 25 let, s čimer se bo zmanjšala letna kreditna obveznost kreditojemalcev, zgornjo mejo glavnice kredita pa zvišuje na 200.000 evrov. Predlagano novelo so na petkovi seji podprli tako koalicijski kot opozicijski poslanci.

Že v ponedeljek je DZ na izredni seji obravnaval tudi SDS-ov predlog priporočil, s katerim so želeli v opozicijski stranki vlado spodbuditi k hitrejši sanaciji po lanskih poplavah. Matični odbor je ta priporočila zavrnil že v četrtek.

Vnovično potrjevanje novele zakona o parlamentarni preiskavi

Na dnevnem redu tokratne izredne seje je tudi vnovično potrjevanje novele zakona o parlamentarni preiskavi, potem ko je državni svet nanjo izglasoval veto. Za vnovično sprejetje je zdaj potrebna absolutna večina. Že ob prvem glasovanju je novela v DZ-ju prejela 47 glasov podpore.

Poslanci bodo po skrajšanem postopku obravnavali še predlog zakona o spremembi zakona o praznikih in dela prostih dnevih, ki ga je vložila skupina koalicijskih poslancev, in predlog vladne novele zakona o rudarstvu. Opravili bodo še drugo obravnavo predloga novele zakona o dohodnini, ki ga je vložilo 5000 volivcev.