Samostanski del komune Skupnost Srečanje na Kostanjevici nad Novo Gorico. Foto: Radio Koper/Nataša Uršič
Samostanski del komune Skupnost Srečanje na Kostanjevici nad Novo Gorico. Foto: Radio Koper/Nataša Uršič
Sorodna novica Renejeva zgodba iz komune

Na Zavodu Pelikan – Karitas zavračajo očitke o sumu več kaznivih dejanj znotraj delovanja Skupnosti Srečanje, v katero so vključeni odvisniki od mamil. Direktor zavoda Jože Gornik trdi, da niso obveščeni o tem, da bi policija preiskovala primer mladoletnika, ki je za Radio Študent pričal, da je bil v njihovi komuni zaprt pod psihološko prisilo, da je prisilno delal osem ur na dan in tam prebival brez nadzora, je za Radio Slovenija poročala novinarka Eva Lipovšek.

Sorodna novica Na računalniku je bil neprekinjeno tudi 48 ur

Gornik pravi, da so vsebino dokumenta, ki je bila sporna z vidika zdravstvenega varstva uporabnikov – na kar je opozoril zastopnik pacientovih pravic – že popravili. "Obisk zdravnika je možen zgolj na osnovi resne bolezni. Opravljanje specialističnih pregledov in zdravljenje kroničnih bolezni je možno šele po šestih mesecih bivanja v skupnosti," je pisalo v dokumentu, ki so ga morali uporabniki po poročanju Radia Študent podpisati ob vstopu v Skupnost Srečanje.

"Mišljeno je ravno zaradi tega, da smo s fanti – in dekleti, tistimi, ki so šle v program – prej uredili vsa zdravljenja, ki bi v prvem delu zahtevala izredno veliko voženj k specialistu itd. Pozneje pa ni noben problem nekoga peljati," je pojasnil Gornik.

Zavrača tudi očitek o prisilnem hranjenju, o katerem sta pripovedovali dve priči za Radio Študent. Timon Bertram Wennigerholz na podlagi svoje izkušnje zagotavlja, da česa takega v dveh letih bivanja v komuni ni videl. "Jaz nisem nikoli nobenega, niti noben od koordinatorjev. Zakaj sem izpostavil sebe? Ker sem bil sam prvi odgovorni v centru in sem bil jaz tisti – in preostali fantje, ki so bili pripravljeni – da so se stvari, ki so bile na krožnikih od ljudi, ki niso hoteli jesti določene hrane, tudi potem pojedle. Ena stvar, ki ji v komuni sledimo, je to, da hrane ne mečemo stran," je izjavil.

V Skupnosti Srečanje je sicer trenutno 23 uporabnikov, nad njo pa med drugimi visijo očitki o tem, da zaposleni ne opravljajo svojega dela, kot bi ga morali, kar odpira vprašanje sofinanciranja programa iz proračuna pristojnega ministrstva, še poroča Eva Lipovšek.

Domnevno sporne prakse

Novinarka Radia Študent Anja Radaljac je konec avgusta poročala o spornih praksah, ki naj bi se pojavljale v okviru programa Skupnost Srečanje, ki je namenjeno rehabilitaciji odvisnikov od alkohola, mamil, spolnosti in računalniških iger. Po poročanju novinarke je več uporabnikov poročalo o psihološkem nasilju, oskrba psihiatričnih bolnikov se je prelagala na njih same, kadri, ki naj bi skrbeli zanje, pa naj bi bili na svojih delovnih mestih le v nujnih primerih.

Program Skupnost Srečanje sledi idejam duhovnika don Pierina, ki je istoimensko skupnost ustanovil leta 1963 v Italiji, da bi pomagal odvisnikom. Njegove komune so se v 70. in 80. letih prejšnjega stoletja razširile po svetu in Evropi.