Odgovorni urednik Vala 202 je ponudil svoj odstop zaradi odločitve direktorja Radia Slovenija Vinka Vasleta, da odpove pogodbo eni od novinark uredništva Nataši Štefe. Foto: RTV SLO
Odgovorni urednik Vala 202 je ponudil svoj odstop zaradi odločitve direktorja Radia Slovenija Vinka Vasleta, da odpove pogodbo eni od novinark uredništva Nataši Štefe. Foto: RTV SLO
Anton Guzej
Generalni direktor odgovarja, da pismo izhaja iz dejansko in pravno zgrešene domneve, da je bil Štular razrešen kot odgovorni urednik, v resnici pa je sam odstopil. Foto: RTV SLO

V odprtem pismu sindikat in društvo pišeta, da mora biti o Guzejevem ravnanju zoper odgovornega urednika Štularja obveščena tudi širša javnost. Sindikat ugotavlja, da je bil s sklepom generalnega direktorja s 16. julijem Štular razrešen s funkcije odgovornega urednika in na isto funkcijo imenovan za tri mesece.

V društvu in sindikatu novinarjev opozarjajo, da sta bila razrešitev in imenovanje odgovornega urednika Vala 202 Mirka Štularja nezakonita. Sindikat meni, da gre za nevaren precedens, saj uveljavlja neformalne postopke zoper odgovornega urednika, in za kršitev zakonskih določil, ki urejajo njegov status, poroča Radio Slovenija. Odgovorni urednik Vala 202 je ponudil svoj odstop zaradi odločitve direktorja Radia Slovenija Vinka Vasleta, da odpove pogodbo eni od novinark uredništva Nataši Štefe.

DNS: Guzej naj poskrbi za preklic spornih odločitev
V društvu novinarjev domnevajo, da je Vasle ponujeni odstop Štularja izkoristil za neformalno in nezakonito bližnjico za njegovo zamenjavo. Uzakonjeni postopki so bili po mnenju društva novinarjev prekršeni s tem, ko je Guzej najprej napovedal, da bo imenovan vršilec dolžnosti odgovornega urednika, zatem pa je, ne da bi razveljavil zakonsko neutemeljen sklep o razrešitvi, sprejel sklep o imenovanju Štularja na funkcijo odgovornega urednika za tri mesece.

V društvu generalnega direktorja pozivajo, da poskrbi za preklic spornih odločitev zoper Štularja, hkrati pa predlagajo, da se v javnem zavodu začne s pripravo in sprejemanjem notranjih pravil novinarske avtonomije uredništev, njihovih članic in članov, s katerimi bi uredili razreševanje vseh konfliktov.

Guzej: Štular ni bil razrešen, odstopil je sam
Dejstvo je, da je Štular odstopil s položaja odgovornega urednika, kar je njegova pravica, je zapisal Guzej. Generalni direktor je zaradi njegovega odstopa ravnal v skladu s predpisi, zato se je odločil, da bo Štular opravljal svojo funkcijo le še do izbire novega odgovornega urednika. Guzej dodaja, da so zato nadaljnja pravna izvajanja sindikata in društva novinarjev zgrešena in opisujejo hipotetični primer, če bi generalni direktor res krivdno razrešil odgovornega urednika.

Generalni direktor v pismu še opozarja, da ob izjavi, da nekdo ne želi več opravljati dela, ki ga trenutno opravlja, zakonodaja ne predvideva zagovora ali obrambe. Delavcu za svojo odločitev ni treba navajati razlogov, zato je sprememba statusa le posledica izjave delavca. Guzej tudi ostale navedbe sindikata in društva novinarjev o potrebnih postopkih označuje za zgrešene in takšne, ki ne ustrezajo dejanskemu stanju konkretnega primera.