V EU-ju poteka reforma carinske zakonodaje, ki med drugim predvideva ustanovitev Evropske carinske agencije.

Kot so sporočili s Finančne uprave RS (Furs), je danes praznik slovenske carinske službe, ki zaznamuje začetek izvajanja zakonodaje, sprejete 25. junija 1991, ob razglasitvi slovenske neodvisnosti. Med pomembnimi zakoni je bil tudi zakon o carinski službi, ki je formalno vzpostavil slovensko carinsko upravo kot neodvisno institucijo.

V tistem prelomnem obdobju so cariniki s tiho nepokorščino zveznim organom Jugoslavije začeli preusmerjati denar od pobranih carin neposredno v slovensko blagajno, kar je okrepilo ekonomski temelj nove države. Tihi upor so izvajali tudi na mejnih prehodih. "Obdobje, imenovano carinska vojna, je bilo ključno za vzpostavitev slovenske suverenosti," so poudarili na Fursu.

Po vstopu Slovenije v EU leta 2004 je slovenska carinska služba postala del širšega evropskega carinskega sistema. Carina je v tem okviru ključni igralec pri zaščiti notranjega trga EU-ja, zagotavljanju prostega pretoka blaga ter pri preprečevanju nezakonite trgovine in zaščiti finančnih interesov EU-ja.

V tem okviru je slovenska carina aktivna v več evropskih pobudah, med zadnjimi je vključitev v ekspertno skupino carinskega zavezništva za meje EU-ja, ki bo okrepila varnost in učinkovitost na zunanjih mejah EU-ja. V okviru carinskega paketa EU-ja bodo po načrtih ustanovili carinsko agencijo, ki bo okrepila sodelovanje med državami EU-ja in izboljšala usklajenost delovanja carinskih organov v EU-ju, so še zapisali na Fursu.