Do 28. junija je izdala 118.256 odločb in izplačala 253,2 milijona evrov. Agencija ima ob tem tudi že časovnico izplačil za letos.

Vnos zbirnih vlog za leto 2023 je potekal od 31. marca do 10. julija lani. Po zaključku roka za spremembe in umike zahtevkov 17. novembra pa je agencija začela preverjati vse oddane vloge.

Kot so v današnjem sporočilu za javnost poudarili na kmetijskem ministrstvu, izplačane vloge potrjujejo zavezanost agencije "učinkovitemu upravljanju sredstev in podpori kmetijskemu sektorju v zahtevnih okoliščinah".

Agencija je v pripravah na novo skupno kmetijsko politiko 2023–2027 razvila nov sistem za spremljanje površin in izvedla večfazno testiranje aplikacij, kar je omogočilo zanesljivo delovanje novega sistema. Izvedli so tudi izobraževanje kmetijskih svetovalcev, kar je po njihovih navedbah "zagotovilo učinkovito prilagajanje novim zahtevam in zmanjšalo možnost napak pri implementaciji".

Na agenciji so ob tem že pripravili časovnico izplačil intervencij nove skupne kmetijske politike za kampanjo 2024. Kot so zapisali na ministrstvu, bodo izplačila za območja z omejenimi dejavniki za kmetijsko dejavnost (plačila OMD) izvedena januarja 2025. Neposredna plačila v višini 80 odstotkov bodo izplačana januarja in februarja, končna plačila pa maja in junija. Kmetijsko-okoljska podnebna plačila, imenovana tudi KOPOP, plačila za dobrobit živali in ekološko kmetovanje bodo prav tako izplačana maja in junija.