Skoraj polovica vprašanih oz. 45,9 odstotka vprašanih prav tako meni, da je Vesel primeren kandidat, 24,4 odstotka vprašanih pa se s tem ne strinja.

Slovenska vlada je že na začetku meseca v Bruselj poslala predlog s kandidaturo nekdanjega predsednika računskega sodišča Vesela za prihodnjega evropskega komisarja iz Slovenije, kandidat pa se je ta teden sestal s predsednico Evropske komisije Ursulo von der Leyen.

Trenutno razmerje med doslej predlaganimi kandidati in kandidatkami pa nemški političarki otežuje uresničitev cilja, da bi bila prihodnja Evropska komisija spolno uravnotežena. Von der Leyen naj bi tako po nekaterih informacijah "pritiskala" na nekatere manjše države članice, da bi kandidata zamenjale s kandidatko. V kabinetu slovenskega premierja na vprašanje, ali se je predsednica Evropske komisije s takšno prošnjo obrnila tudi na slovensko vlado, odgovarjajo, da neformalnih pogovorov ne komentirajo, stališče vlade glede kandidata pa je jasno.

Naklonjenost slovenskemu kandidatu v javnem mnenju pa so preverjali tudi na Dnevniku. Na vprašanje, ali bi podprli slovensko vlado, če bo vztrajala pri odločitvi, da Vesela predlaga za slovenskega komisarja, je pritrdilno odgovorila več kot polovica vprašanih. 26,5 odstotka vprašanih vlade pri tem ne bi podprlo, 19,1 odstotka vprašanih pa se ni opredelilo.

Nekaj manj kot polovica oz. 45,9 odstotka vprašanih meni, da je Vesel primeren kandidat, 24,4 odstotka pa se s tem ne strinja. Nekaj manj kot tretjina oz. 29,7 odstotka vprašanih je neopredeljenih. Po pisanju Dnevnika ima Vesel največ podpore med volivci Svobode (85 odstotkov) in SD-ja (70 odstotkov), najmanj pa med volivci SDS-a (22 odstotkov).

Na vprašanje, ali se vprašanim zdi sprejemljivo, da naj bi se von der Leyen po neuradnih informacijah zavzemala za drugega kandidata in ne kandidata, ki ga je predlagala slovenska vlada, je 49,6 odstotka vprašanih odgovorilo z "ne", 32,2 odstotka vprašanih pa z "da". 18,2 odstotka vprašanih je odgovorilo z "ne vem".

Da naj o izbiri slovenskega kandidata odloča slovenska vlada, je odgovorilo 67,3 odstotka vprašanih, da naj o tem odloča predsednica Evropske komisije, pa 22,6 odstotka vprašanih. 10,2 odstotka vprašanih je neopredeljenih.

Ninamedia je javnomnenjsko anketo izvedla med 29. in 30. avgustom na vzorcu 1000 vprašanih.