Foto: BoBo
Foto: BoBo

Anketo Volitve 2022 za Večer, Dnevnik, Svet 24 in Primorske novice izvaja agencija Ninamedia. V parlament bi se glede na anketo uvrstilo osem strank.

V vprašalniku ankete so sodelujočim zastavili vprašanje, katero stranko izmed naštetih bi volili na volitvah v državni zbor aprila letos. Imena strank so navajali, odgovarjali pa so tisti, ki so pred tem potrdili, da se bodo udeležili volitev.

Za stranko Gibanje Svoboda bi glasovalo 21,2 odstotka vprašanih, za SDS pa 19,1 odstotka. Sledi SD, za katerega bi glasovalo 9,9 odstotka vprašanih. Za Levico bi glasovalo 7,9 odstotka sodelujočih, sledijo LMŠ (5,5 odstotka), NSi (4,2 odstotka), SAB (3,5 odstotka) in Povežimo Slovenijo (3,1 odstotka).

Zunaj parlamenta bi ostale stranke Naša dežela, za katero bi glasovalo 2,6 odstotka vprašanih, Resni.ca (2,4 odstotka), Piratska stranka (1,5 odstotka), LIDE (1,1 odstotka), SNS (en odstotek), Vesna (0,9 odstotka), DeSUS (0,6 odstotka), Dobra država (0,4 odstotka) in Zavezništvo osvobodimo Slovenijo (0,2 odstotka).

Po projekciji razdelitve mandatov v novem državnem zboru bi Gibanje Svoboda dobilo 25 poslanskih mest, SDS-u bi pripadlo 23 mandatov, SD-ju 12, Levici devet, LMŠ-ju šest, NSi-ju pet, SAB in Povežimo Slovenijo pa bi imela po štiri poslance.

Da se bodo volitev zagotovo udeležili, je odgovorilo 61,6 odstotka vprašanih. Verjetno bi se volitev udeležilo 12 odstotkov anketiranih, morda pa 15,4 odstotka. Glede na anketo pa se volitev zagotovo ne bi udeležilo 6,7 odstotkov sodelujočih, dva odstotka pa se volitev verjetno ne bosta udeležila.

Kot ugotavlja Dnevnik, lahko iz analize križanja podatkov po starostnih skupinah sklepamo, da bodo največji delež volilnega telesa predstavljali volivci nad 60 let, saj je skoraj tri četrtine vprašanih iz te starostne skupine odgovorilo, da se bodo zagotovo udeležili volitev. V starostni skupini od 18 do 30 let je gotovost, da bodo prišli na volišča oddat glas, le 50-odstotna.

Volitve 2022 so javnomnenjski raziskovalni projekt Dnevnika, Večera, Sveta 24 in Primorskih novic, izvaja ga agencija Ninamedia. Med 21. in 23. februarjem 2022 so opravili telefonsko javnomnenjsko raziskavo po metodi CATI, anketiranih je bilo 1050 ljudi.