Poudaril je njene prednosti in potenciale kot tudi izzive, pri katerih je ključno, da napredni sistemi ne nadomestijo človeškega odločanja, so sporočili z ministrstva za pravosodje.

Minister je na konferenci, ki poteka pod okriljem Svetovnega slovenskega kongresa, predstavil nekaj prednostnih nalog predsedovanja Slovenije Svetu EU-ja na področju pravosodja. "Rdeča nit našega predsedovanja je zaščita človekovih pravic ob izzivih, ki jih predstavljajo nove tehnologije in uporaba medmrežja. Osnovno izhodišče mora biti, da kar ni dovoljeno v resničnem svetu, ne sme biti dovoljeno niti v virtualnem," je povedal v uvodnem nagovoru.

Dikaučič je še prepričan, da družbeno odgovorno delo pravnikov in pomembne odločitve, ki jih vsakodnevno sprejemajo, krepijo našo pravno državo in varujejo naše temeljne pravice in svoboščine.

Dogodek, ki poteka prek spleta, širšemu krogu slovenskih strokovnjakov z različnih področij omogoča izmenjavo izkušenj in čim hitrejši pretok znanja, so še sporočili z ministrstva.