Pravosodni minister Marjan Dikaučič je vidnim predstavnikom pravosodja ob tem sporočil, da v pravosodju ni prostora za populizem. Pričakuje pa se, da je sistem pravičen in učinkovit, je poudaril.

Dikaučič je v uvodu spomnil, da so področje pravosodja v zadnjih dveh letih bolj kot nekatere zakonske spremembe zaznamovali ukrepi za zajezitev širjenja epidemije covida-19. Tako kot drugi podsistemi družbe se je tudi pravosodje znašlo na veliki preizkušnji, vendar pa je pravosodje pokazalo, da je prilagodljivo še tako zahtevnim razmeram, je dodal minister. Ob tem ni pozabilo tudi na svoje osnovno poslanstvo, varovanje temeljnih načel pravne države.

Delujoč pravni sistem je bistvo vsake pravne države, vendar pa se lahko po Dikaučičevih besedah tudi pravosodje znajde na udaru kritik. Ob tem je spomnil na javne polemike glede učinkovitosti in pravičnosti posameznega dela pravosodja, ki so nemalokrat povod za nezaupanje v sistem kot celoto. Takšne dvome je po ministrovem mnenju treba obravnavati z odgovornimi dejanji vseh pravosodnih funkcionarjev in zaposlenih v pravosodnih organih.

"Zagotovo se vam včasih zdi, kot bi bili vaši napori zaman. A glede na dejstvo, da imate nemalokrat neposreden vpliv na življenje in usodo posameznika, so kritična mnenja seveda pričakovana. Slepo zaupanje v delovanje tako izjemno pomembnega sistema, kot je pravosodje, bi bilo prej nevarno kot dobrodošlo," je zbranim vidnim predstavnikom pravosodja sporočil minister.

Po ministrovem mnenju mora pravosodje ocene javnosti sprejeti, razumeti in se do njih opredeliti, ob čemer pa mora biti odzivnost pravosodja dobro premišljena in argumentirana, s ciljem, da se izognemo morebitnim viharjem zaradi napačnih interpretacij. "Le odprta in plodna komunikacija, utemeljena na kulturi spoštljivega dialoga, je temelj nadaljnjega razvoja," je poudaril.

Na slovesnosti so med drugim podelili nagrade za delo na področju pravosodja, in sicer medalje in diplome za življenjsko delo, medalje za izjemne delovne uspehe in diplome za nadpovprečne delovne uspehe v pravosodju.

Dan pravosodja smo prvič zaznamovali leta 2007 na predlog takratnega pravosodnega ministra Lovra Šturma in predsednika vrhovnega sodišča Franca Testena. Dan pravosodja sicer praznujemo 4. novembra, ker je na ta dan leta 1918 začela veljati uredba o ureditvi in delovanju pravosodja, po kateri je uradni jezik na sodiščih postala slovenščina, vendar so lansko slovesnost predstavili zaradi epidemičnih razmer. Zbrane na slovesnosti je nagovoril tudi predsednik vrhovnega sodišča Damijan Florjančič.