Danes je v Sao Paulu odprla prostore Slovenskega doma Triglav in se srečala s slovensko skupnostjo v Braziliji. S člani Slovensko-brazilske gospodarske zbornice je spregovorila o gospodarskem povezovanju.

Kot so sporočili iz urada za Slovence v zamejstvu in po svetu, je odprtje Slovenskega doma Triglav v Sao Paulu pomemben mejnik in spodbuda za nadaljnje delovanje tamkajšnje slovenske skupnosti. Dom bo središče Slovencev, ki do zdaj niso imeli svojih društvenih prostorov. To je poudaril tudi novoizvoljeni predsednik Zveze Slovencev v Braziliji Boris Krajnc Alves.

Državna sekretarka, ki jo je spremljala slovenska veleposlanica v Braziliji Mateja Kračun, se je sešla tudi s slovensko skupnostjo in člani Zveze Slovencev v Braziliji, ki se povezujejo prek spleta, v živo na dogodkih pa srečujejo nekajkrat letno. Za najmlajše pripravijo miklavževanje, zaznamujejo dan državnosti, vsako leto se srečajo na martinovanju, kjer se jim je letos pridružila tudi državna sekretarka Humar.

O gospodarskem povezovanju, izzivih in prihodnosti je državna sekretarka spregovorila še s člani Slovensko-brazilske gospodarske zbornice. Predsednik Matjaž Cokan je predstavil projekt vzpostavitve interaktivnega zemljevida in virtualnega kataloga slovenskih proizvodov in storitev v Braziliji. Kot je povedal, bi ga na podlagi izredno dobrih odzivov v prihodnje radi razširili še na ZDA, Kanado in Argentino.

V zbornici bodo tudi letos pripravili neprofitno akcijo Slovenska košarica božičnih dobrot, v kateri so originalni proizvodi iz Slovenije ter tipični izdelki, ki jih v Braziliji proizvajajo Slovenci. Državna sekretarka je posebej pohvalila podpis memoranduma o sodelovanju med zbornico in sorodno organizacijo v Argentini, ki je primer dobre prakse povezovanja slovenskih skupnosti po svetu.

Po ocenah v Braziliji živi in deluje približno 5000 Slovencev in njihovih potomcev, ki so razpršeni po celotni državi. Največ jih je na območju zvezne države Sao Paulo, najgosteje naseljenega in industrijsko najrazvitejšega območja v državi. Nekoliko večje skupnosti so še v Rio de Janeiru in Belo Horizonteju.

Državna sekretarka bo v nedeljo obiskala slovensko skupnost v Argentini.