Med drugim so ugotovili tudi, da gospodarstvo letos ni bilo deležno pomoči v pričakovanem obsegu, prav tako po njihovih ocenah potrebam verjetno ne bodo zadostili načrti za leto 2023.

Državni svet podpira predlog sprememb proračuna za leto 2023 in dopolnjeni predlog proračuna za leto 2024. "Toda državnim svetnikom se v povezavi z obema predlogoma poraja vprašanje, ali je ocena vlade glede razpoložljivih proračunskih virov sredstev realna glede na predvideno upočasnjevanje gospodarske rasti," so po današnji seji zapisali v sporočilu za javnost.

Poleg tega so svetniki opozorili na visok proračunski primanjkljaj v tem letu, ob čemer so ugotovili, da gospodarstvo letos ni bilo deležno pomoči v pričakovanem obsegu, načrti za naslednje leto pa potrebi verjetno ne bodo zadostili.

Opozorili so tudi na zagotavljanje sredstev za nemoteno delovanje Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije in neustrezno podporo kmetijstvu, predvsem glede zagotavljanja primerne prehranske varnosti.

"Ne nazadnje pa se državnemu svetu zastavlja tudi vprašanje, zakaj so v nekaterih primerih kriteriji podeljevanja državne pomoči strožji od zahtev Evropske komisije, kar zgolj dodatno finančno obremenjuje podjetja in slabi konkurenčni položaj slovenskega gospodarstva," so poudarili v sporočilu.

Državni svetniki so razpravljali tudi o predlogu zakona o izvrševanju proračunov za leti 2023 in 2024 ter tudi tega podprli. Pozdravili so dogovor, ki so ga reprezentativna združenja občin z vlado sklenila o višini povprečnine za leti 2023 in 2024, obenem pa opozorili, da bo treba v prihodnje primernemu financiranju občin nameniti večjo pozornost.

"Ob dvigu cen energentov in s tem povezano višjo inflacijo bodo občinski proračuni v tem letu namreč še dodatno obremenjeni zaradi dviga plač v javnem sektorju, dolžnost države pa je, da v skladu z ustavo in zakonodajo s področja lokalne samouprave zagotavlja finančna sredstva v primerih, ko na občine prenaša dodatne finančne obveznosti," so še zapisali v državnem svetu.