Sodelovala je še na srečanju slovensko-brazilske in slovensko-argentinske gospodarske zbornice ter predavala na think-tanku za mednarodne odnose CEBRI.

Po obisku Slovenskega doma Triglav je Slovence v Braziliji izpostavila kot nepogrešljiv most sodelovanja in povezovanja med državama. Zagotovila je, da se bodo v svetu vlade za Slovence po svetu še naprej trudili nuditi pomoč in podporo Slovencem v Braziliji, so sporočili z ministrstva za zunanje in evropske zadeve (MZEZ).

"Zveza Slovencev v Braziliji, ki šteje okrog 100 članov, si s pomočjo različnih aktivnosti prizadeva ohranjati slovensko identiteto, kulturo in jezik in tako predstavlja pomemben steber povezav med narodoma," je dejala. Dodala je, da Slovenci v največjem brazilskem mestu Sao Paulu delujejo na različnih področjih in tako prispevajo k poglabljanju gospodarskega, znanstvenega in kulturnega sodelovanja.

V Braziliji naj bi po navedbah MZEZ sicer bilo od 3000 do 5000 članov slovenske skupnosti.

Na srečanju slovensko-brazilske in slovensko-argentinske gospodarske zbornice pa je ministrica pozdravila vzpostavitev digitalnega interaktivnega zemljevida slovenskih podjetij v Argentini in Braziliji. "Interaktivni zemljevid, ki ga podpira tudi naša gospodarska diplomacija, je korak v pravo smer za krepitev gospodarskega sodelovanja. Potencial obstaja, ravno tako interes na obeh straneh, ki ga lahko dodatno poglobimo ob prihodnjem zasedanju mešane komisije med Slovenijo in Brazilijo naslednje leto v Ljubljani," je povedala Fajon.

Ministrica je bila tudi gostja pogovora v organizaciji brazilskega think-tank centra za mednarodne odnose CEBRI, ki sodeluje s Strateškim forumom Bled. Predstavila je slovensko zunanjo politiko in odgovarjala na vprašanja zbranih profesorjev in diplomatov o odnosih med Slovenijo in Brazilijo, priznanju Palestine, ruske agresije v Ukrajini, desnega populizma v Evropi in sodelovanja med EU in Mercosurjem.

Med drugim obiskom kakega slovenskega zunanjega ministra v Braziliji je ministrica Fajon v četrtek z brazilskim kolegom Maurom Vieiro podpisala sporazum o zračnem prometu, ki bo služil kot podlaga za boljšo letalsko povezljivost in morebitno vzpostavitev redne letalske povezave med državama, ko bodo za to izpolnjeni pogoji.

Podpisala je tudi memorandum o sodelovanju na področju turizma, ki bo po navedbah MZEZ med drugim omogočil več izmenjav na področju turizma, pomagal pri vzpostavljanju stikov med turističnimi organizacijami in spodbudil naložbe v turistično industrijo.

Brazilija je sicer najpomembnejša gospodarska partnerica Slovenije v Latinski Ameriki, nanjo odpade več kot polovica vse blagovne menjave Slovenije z regijo. Lani je blagovna menjava med državama znašala več kot 253 milijonov evrov, s čimer se je Brazilija uvrstila na 35. mesto najpomembnejših trgovinskih partneric Slovenije.