Udeleženci videokonference, ki poteka v okviru predsedovanja Slovenije Svetu EU, razpravljajo o izzivih pri upravljanju migracij in ohranjanju varnosti v regiji.

"Zahodni Balkan je politična in strateška prioriteta Slovenije," je v svojem nagovoru povedal predsedujoči Svetu EU za notranje zadeve in minister za notranje zadeve Aleš Hojs. Pri tem je poudaril pomembnost tesnega policijskega sodelovanja med državami članicami EU in partnericami z Zahodnega Balkana ter okrepitev vloge agencij EU, vključno s Frontexom, v operativnih dejavnostih po vsej regiji.

Hojs je posebno pozornost namenil migracijam, ki po njegovih besedah zahtevajo sodelovanje in medsebojno zaupanje. "Zahodni Balkan je nedvomno prednostni partner. Poudariti pa želim, da mora biti sodelovanje obojestransko in da mora vsak partner prispevati svoj pravičen delež," je povedal. Države Zahodnega Balkana je še pozval, da čim prej sklenejo statusne sporazume, ki so osnovni pogoj za operativno pomoč Frontexa.

Slovenija bo sicer v okviru predsedovanja Svetu EU v začetku decembra na Brdu pri Kranju gostila ministrsko zasedanje med EU in državami Zahodnega Balkana s področja pravosodja in notranjih zadev. Na njem bodo članice EU in partnerice z Zahodnega Balkana imele priložnost, da sprejmejo skupne politične zaveze pri upravljanju z migracijami, še piše na spletni strani notranjega ministrstva.