Selitveni prirast pa je bil pozitiven, 35.613 ljudi se je v državo priselilo, 20.956 pa se jih je odselilo. K selitvenemu prirastu so pomembno prispevali državljani Ukrajine, so zapisali na Statističnem uradu RS.

Po podatkih za lani se jih je od skupno 17.627 živorojenih otrok največ rodilo v tretjem četrtletju, in sicer 4833. Umrlo je 22.492 prebivalcev, od tega največ v prvem četrtletju (6305), najmanj pa v tretjem četrtletju (5126). Naravni prirast prebivalstva je bil negativen v vseh četrtletjih, kar pomeni, da je že šesto leto zapored umrlo več prebivalcev, kot se jih je rodilo, so zapisali na Sursu.

Selitveni prirast je bil pozitiven v vseh četrtletjih, najizraziteje v zadnjem. Priselilo se je 8107 več prebivalcev, kot se jih je odselilo. K visokemu selitvenemu prirastu v prejšnjem letu so pomembno prispevali državljani Ukrajine, teh se je v Slovenijo priselilo skoraj 6100 več, kot se jih je iz nje odselilo. Največ notranjih selitev oziroma sprememb naselja prebivališča v Sloveniji je bilo v zadnjem četrtletju, in sicer 29 odstotkov. Vseh notranjih selitev je bilo za skoraj petino več kot leto prej.

Po podatkih Sursa se je povprečno v enem dnevu rodilo 48 otrok, umrlo pa 62 ljudi. Povprečno se je v Slovenijo iz tujine dnevno priselilo 98 oseb, 57 pa se jih je odselilo v tujino.