Predlog sprememb ministrstvu za notranje zadeve za leto 2023 prinaša več sredstev od veljavnega proračuna, medtem ko ministrstvu za javno upravo v obeh letih prinaša manj.

Po besedah državne sekretarke na ministrstvu za notranje zadeve Tine Heferle predlog sprememb proračuna za leto 2023 ministrstvu namenja 574,6 milijona evrov, kar je 32,4 milijona evrov več kot v sprejetem proračunu za prihodnje leto. Sredstva integralnega proračuna se povečujejo predvsem na račun dogovora s sindikati o višjih plačah, povečujejo pa se tudi evropska sredstva in slovenska udeležba pri evropskih projektih, je naštela.

Navedla je tudi povišanje sredstev za materialne stroške in naložbe ministrstva. Sredstva za materialne stroške se v predlogu sprememb proračuna za leto 2023 glede na sprejeti proračun povečujejo za 9,8 milijona evrov, od česar bo 5,8 milijona evrov več sredstev za policijo, predvsem za področje rednega delovanja pri odstranitvi ograje na južni meji. Med naložbami za prihodnji dve leti je med drugim navedla tudi nakup večnamenskega transportnega helikopterja in policijskega čolna.

Poslanca SDS-a Branka Grimsa je v razpravi zanimalo, zakaj so na ministrstvu za notranje zadeve za 50 milijonov evrov povečali sredstva, namenjena nezakonitim migracijam. Ob tem je navedel zadnje podatke policije, po katerih je letos v Slovenijo "vdrlo" že več kot 15.500 nezakonitih migrantov, močno se je povečalo tudi število prošenj za azil.

Žana Mahniča (SDS) pa je zanimalo, kakšna je trenutna kadrovska slika policije in kakšni so načrti ministrstva v zvezi s tem. Zanimalo ga je tudi, kakšni so cilji ministrstva pri preiskanosti kaznivih dejanj, ob čemer je spomnil, da je uspešnost preiskanosti gospodarskega kriminala dokaj nizka.

Po pojasnilih Tomaža Pečjaka z Generalne policijske uprave so v povišanje sredstev "na postavki zunanja meja in izvajanje predpisov o tujcih" vključene tudi plače policistov, ki varujejo državno mejo ter vsi materialni stroški in naložbe, ki se nanašajo na delo obmejne policije. Med temi je navedel tudi naložbe za varovanje meje z videonadzornim sistemom.

Glede kadrovske popolnjenosti policije pa je poudaril, da so v predloga proračunov za leti 2023 in 2024 vključene tudi plače za 300 novih kandidatov za policiste. Ob tem je poudaril, da imajo na ministrstvu včasih težave s pridobivanjem kandidatov za nove policiste, zato si z različnimi projekti prizadevajo, da bi število policistov povečali. Lani so, denimo, pridobili le 157 kandidatov za policiste, načrtovali pa so jih 300. Prihodnje leto med drugim načrtujejo, da bi za delo usposobili 160 pomožnih policistov.

Med glavnimi naložbami je Pečjak poleg nakupa večnamenskega transportnega helikopterja in policijskega čolna navedel tudi nakup opreme za policiste. "Da policista oblečemo od nog do glave brez orožja in prisilnih sredstev, stane od približno 3200 do 3500 evrov na posameznika," je izpostavil.

Po besedah državnega sekretarja na ministrstva za javno upravo Jureta Trbiča predlog sprememb proračuna za leto 2023 ministrstvu za javno upravo namenja 260,8 milijona evrov denarja, kar je šestodstotno znižanje glede na že sprejeti proračun za leto 2023. Za leto 2024 pa je načrtovanih še manj sredstev, in sicer 221 milijonov evrov, je poudaril. Za sofinanciranje skupnih občinskih uprav in reprezentativnih združenj občin v prihodnjem letu zagotavljajo 7,6 milijona evrov, je dodal.

Poslanko NSi-ja Vido Čadonič Špelič je v razpravi zanimalo, ali so v sredstvih, namenjenih občinam, upoštevali tudi dvig plač, ki ga bodo zaposleni v javnem sektorju deležni po nedavno doseženem dogovoru o plačah.

Po Trbičevih zagotovilih se vlada zaveda, da stroški dviga plač v javnem sektorju lahko vplivajo tudi na javne zavode, denimo na dvig oskrbe otrok v vrtcih ali dvig oskrbe starejših v domovih starejših občanov. "Zato je vlada občinam prišla nasproti z dvigom povprečnine vsaj za 20 evrov, da se ti stroški ne bi toliko prelili v breme občank in občanov," je povedal.

Državna sekretarka v službi vlade za digitalno preobrazbo Aida Kamišalić Latifić je navedla, da predlog sprememb proračuna za leto 2023 službi vlade skupaj z evropskimi sredstvi namenja 65 milijonov evrov sredstev. V letu 2023 so predvidena sredstva za 86 javnih uslužbencev, kar je okrog 30 zaposlitev več, kot jih imajo zdaj, je poudarila med drugim.