Čaka jih tudi več zakonskih predlogov, ki pa jim bodo v povprečju za obravnavo namenili po pol ure.

Ob začetku oktobrskega rednega plenarnega zasedanja bo v ponedeljek v poslanske klopi najprej sedel nov poslanec. Po imenovanju Boruta Sajovica na čelo ministrstva za obrambo bo v poslanske klopi Gibanja Svoboda sedel Aleš Lipičnik.

Sledila bodo poslanska vprašanja ministrom, premier Robert Golob pa bo nanje glede na časovnico seje odgovarjal v petek. Vodja poslancev NSi-ja Janez Cigler Kralj je ob tem predlagal, da bi tudi ministri, ki so za ponedeljek že napovedali svojo odsotnost, lahko na poslanska vprašanja odgovarjali v petek. Predsednica DZ-ja Urška Klakočar Zupančič se je strinjala, da bi morda v prihodnje razmislili tudi o tem, da zaradi učinkovitosti v primeru odsotnosti ministra poslanci na njegove odgovore ne bi čakali do naslednjega rednega zasedanja. Za oktobrsko sejo pa je kolegij potrdil zgoraj navedeno časovnico.

Po slednji bo po ponedeljkovih poslanskih vprašanjih ministrski ekipi v torek sledila obravnava letnega poročila varuha človekovih pravic. Zanj bodo imeli poslanci na voljo šest ur in pol, sledila pa bo še obravnava predloga zakona o detektivski dejavnosti, za katero bosta poslancem na voljo dobri dve uri.

V sredo bo na poslanskih klopeh več zakonskih predlogov, med drugim predlog sprememb zakona o invalidskih organizacijah in predlog dopolnitev zakona o izenačevanju možnosti invalidov, predlog novele zakona o drugem tiru železniške proge Divača–Koper, predlog novele zakona o uvajanju naprav za proizvodnjo električne energije iz obnovljivih virov, predlog dopolnitve zakona o poslancih, predlog sprememb kazenskega zakonika, predlog novele zakona o fitofarmacevtskih sredstvih in predlog resolucije o nacionalnem programu varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami od 2024 do 2030.

Navedenim zakonskim predlogom bodo poslanci namenili v povprečju pol ure, na dnevnem redu bo po večini zgolj predstavitev stališč predlagatelja in poslanskih skupin, razprava pa ni predvidena, saj je bodisi zakonski predlog zavrnil že matični odbor bodisi k predlogu v tej fazi zakonodajnega postopka ni bilo vloženih dopolnil.

Po vetu državnega sveta pa bo pred poslanci vnovič predlog spremembe zakona o praznikih in dela prostih dnevih, s katero bi se praznik vrnitve Primorske k matični domovini, 15. september, preimenoval v praznik priključitve Primorske k matični domovini. Za potrditev zakona bo tokrat potrebnih 46 glasov poslancev.

Za tem bo DZ redno plenarno zasedanje prekinil. Za četrtek je namreč predvidena izredna seja, na kateri bodo poslanci obravnavali predlog novega plačnega zakona v javnem sektorju. O sklicu seje se bo v ponedeljek še dogovoril kolegij predsednice DZ-ja.

V petek pa bodo nato poslanci redno sejo DZ-ja sklenili s poslanskimi vprašanji predsedniku vlade.