Dejavnosti se večinoma izvajajo v Portorožu, v Soči in na Rakitni.

"Ti programi omogočajo otrokom, mladostnikom, družinam in starejšim, da ne samo uživajo v družbi drugih, temveč tudi okrepijo svoje zdravje, izboljšajo kondicijo, razvijejo nove socialne veščine ter naberejo moči za vse izzive, ki jih prinaša vsakdanje življenje," so sporočili iz organizacije.

V programe, ki potekajo od začetka maja do konca oktobra, je vključenih tudi več kot 280 animatorjev prostovoljcev, ki se za prostovoljno delo pripravljajo na več izobraževanjih v spomladanskem času.

Največja projekta letovanj sta Počitnice Biserov in Mavrične počitnice, ki poleti potekajo v Portorožu in vključijo več kot 350 socialno ogroženih otrok. Program po navedbah generalnega tajnika Slovenske karitas Petra Tomažiča spodbuja druženje, igro, pogovor in predvsem obilo zabavnih trenutkov s sovrstniki. Otroci se kopajo v morju in marsikdo od njih se nauči tudi plavati.

Program vključuje igre in kreativne delavnice, ki so namenjene socializaciji otrok. "Programi Karitas nudijo varno in podporno okolje, kjer se otroci sprostijo, naučijo novih stvari ter se počutijo vključene in cenjene," poudarja Tomažič.

"Po začetni nervozi in pričakovanju otrok smo v letošnje Bisere že konkretno zaplavali. Otroci uživajo v vodi, se pustijo razvajati z dobrotami izpod rok naše tehnične ekipe. In pridno delajo darilca za starše in svoje skrite prijatelje," je povedal voditelj prvega tedna letovanja Počitnic Biserov Timotej Klemenčič.

V domu Karitas v Soči potekajo počitnice otrok iz programa Popoldan na cesti in so namenjene otrokom z učnimi in vzgojnimi težavami ter iz programa Posvojitev na razdaljo za otroke iz socialno šibkih družin. Otroci preživljajo čas v naravi ob reki Soči. Poseben poudarek je namenjen otrokom s posebnimi potrebami. V Soči tradicionalno letujejo tudi osebe z motnjami v duševnem ali telesnem razvoju. "Za nas je izjemno pomembno, da imamo priložnost letovati in preživljati prosti čas z vrstniki in prijatelji," je dejal eden od udeležencev letovanja.

Manjša letovanja za specifične skupine otrok in družin potekajo v koči Mlade Karitas na Rakitni. Manjši tabori potekajo tudi na različnih lokacijah po Sloveniji v organizaciji škofijskih Karitas. V juniju je na slovensko obalo prišlo tudi 40 otrok v spremstvu sodelavcev in prostovoljcev iz Ukrajine.

Poletnih letovanj družin v Portorožu se letos udeležuje 161 socialno ogroženih staršev in 160 otrok iz vse Slovenije. Družine, ki se spopadajo s socialnimi izzivi, imajo možnost preživeti kakovosten čas skupaj v Sončni hiši v Portorožu ali v Soči, kjer je poudarek na druženju, ustvarjalnih delavnicah in skupno preživetem prostem času družine. "Starše želimo opolnomočiti, jim dvigniti samozavest in samospoštovanje, jim pokazati, kako postaviti meje, kako poskrbeti zase, saj bodo le tako srečni starši svojim otrokom," pojasnjuje strokovna delavka na Škofijski karitas Ljubljana Alenka Petek.

Posebna letovanja, ki jih izvajajo v spomladanskem in jesenskem času, so namenjena starejšim ter omogočajo aktivno preživljanje prostega časa, druženje, sprehode in sprostitev. Več kot 180 socialno ogroženih starejših bo imelo letos možnost sodelovanja v teh programih.