Razprava na odboru se je sicer vrtela bolj o slovenski zakonodaji, zlasti zakonu o dolgotrajni oskrbi.

Poročilo, ki sta ga pripravila odbora Evropskega parlamenta za zaposlovanje in socialne zadeve ter za pravice žensk in enakost spolov, kot soavtor pa ga je na današnji skupni seji odborov DZ-ja za zdravstvo in za delo predstavil evropski poslanec Milan Brglez (S&D/SD), poudarja pomen dostopnosti in razpoložljivosti javne oskrbe. Hkrati opominja, da je treba pri oblikovanju nacionalnih strategij s področja oskrbe upoštevati kadrovsko sliko, saj je med tistimi, ki delajo v formalni oskrbi, skoraj 80 odstotkov žensk.

V razpravi so opozicijski poslanci menili, da je vladajoča koalicija, ki ji pripada tudi Brglez, v svojem odnosu do dolgotrajne oskrbe dvolična. Po eni strani glasno zagovarja predstavljeno poročilo, ki se nanaša tudi na dolgotrajno oskrbo, po drugi strani pa je s spremembami zakona o dolgotrajni oskrbi zamaknila uporabo tega zakona s 1. januarja 2023 na 1. januar 2024.

Tako za državo kot za ljudi s potrebo po pomoči drugega bo velika škoda, če se zakon, sprejet v času prejšnje vlade, ne bo začel uporabljati v skladu s predvideno časovnico, je menila Iva Dimic iz NSi-ja.

Po prepričanju Zvonka Černača iz SDS-a pa je treba spremembe zakona na referendumu, za katerega se zavzemajo, zavrniti. V skladu z decembra lani sprejetim zakonom bi poskrbeli za vse s potrebo po pomoči drugega, je dejal. Koalicija, ki si medtem prizadeva za poznejšo uporabo zakona, pa se s tem po njegovi oceni spreneveda.

Kritičen je bil tudi do tega, da je vlada ukinila urad za demografijo. S takšnimi potezami koalicija po njegovi oceni le izraža svoj odnos do reševanja demografskega vprašanja v državi.

Koalicijski poslanci s svojimi besedami niso bili nič prizanesljivejši. Nič se ne ukinja, ampak se zakon le pripravlja na to, da bo izvedljiv, je opomnil Dean Premik (Svoboda). Tako izvajalci kot uporabniki so namreč po njegovem opozorilu ugotovili, da je neizvedljiv. "Če bi se začel izvajati po predvidenem načrtu, bi situacijo le še poslabšali," je prepričan.