Novinarsko častno razsodišče (NČR) je v dveh primerih ugotovilo kršitve Kodeksa novinarjev Slovenije. Kodeks so kršili Vida Petrovčič (TVS), Pija Kapitanovič in Jaroslav Jankovič (Delo) ter Jure Tepina (24ur.com), so sporočili iz Društva novinarjev Slovenije.

Sindikat novinarjev Slovenije novinarki in voditeljici Televizije Slovenija (TVS) Vidi Petrovčič očita, da je 29. novembra 2022 z urejanjem in vodenjem oddaje RTV danes in jutri kršila 3. in 4. člen kodeksa.

Po oceni NČR-ja so to hude obtožbe o mobingu, ki jih je izrekla voditeljica in ne kateri izmed gostov, ki bi jo s svojim odgovorom lahko "presenetil", da voditeljica na obtožbe neposredno v oddaji ne bi mogla pridobiti odziva. Odziv stavkovnega odbora novinarskih sindikatov in sindikata novinarjev je že imela na razpolago v javnem pismu sindikatov, s katerim so se ti odzvali na vabilo na oddajo, a ga v oddajo ni vključila, zato je kršila 3. člen kodeksa. Razsodišče pritrjuje stališču pritožnika, da bi bilo treba v prispevek, ki bi javnost celovito informiral o dogajanju, vključiti tudi pogled sindikata oz. stavkajočih, in ugotavlja, da je voditeljica zato kršila 4. člen kodeksa.

Bojan Prosenc se je v dveh vsebinsko identičnih pritožbah pritožil zoper prispevek avtorice Pije Kapitanovič (Delo.si) The Independent Ljubljano uvrstil med šest najboljših trajnostnih destinacij, prispevek Jaroslava Jankoviča (Delo.si in Delo) Prihodnji petek bo mesto osvetlilo 50 kilometrov lučk ter prispevek Ljubljana med najboljšimi trajnostnimi destinacijami na svetu na 24ur.com, za katerega je odgovornost prevzel odgovorni urednik Jure Tepina. Pritožnik novinarjem očita nekritično povzemanje trditev iz medijskih sporočil ljubljanske mestne občine, saj dvomi, da so njihove navedbe preverjali na portalu britanskega časnika The Independent in s tem kršitev 1. in 4. člena kodeksa.

Razsodišče ugotavlja, da so vsi trije mediji avtomatično in slepo povzeli sporočilo občine, ki je vsebovalo napačne navedbe. Ker navedb niso preverjali v izvirniku, so vsi trije kršili 1. člen kodeksa, ki zahteva preverjanje točnosti informacij. Četrtega člena novinarji niso kršili, saj informacij niso preverjali, zato jih niso poznali in jih posledično tudi niso mogli zamolčati.