"Nemčija in Slovenija sta tesni in zaupanja vredni partnerici na gospodarskem, političnem in evropskem področju. Želim si še bolj poglobiti nemško-slovensko prijateljstvo in našo skupno zavezanost močni Evropi," je dejala Groneick, ki med drugim vidi varstvo podnebja kot pomembno prednostno nalogo v nemško-slovenskem sodelovanju.

"Podnebna kriza je osrednji izziv tega stoletja. Nemčija in Slovenija se kot industrializirani državi spoprijemata z isto nalogo: preoblikovanje naših industrij v podnebno nevtralne. To preobrazbo želim pospešiti s tesnim nemško-slovenskim gospodarskim sodelovanjem," je poudarila.

Skupaj s Slovenijo se namerava nova veleposlanica zavzemati tudi za vključevanje Zahodnega Balkana v EU. "Nemčija in Slovenija sta si enotni, ko gre za vključevanje Zahodnega Balkana v EU – doseči moramo napredek pri širitvi EU-ja. Hkrati pa mora širitev potekati vzporedno z reformo EU-ja, da bo EU učinkovitejši," je dejala.

Groneick ima sicer za seboj pestro kariero na nemškem zunanjem ministrstvu. Diplomirala je iz islamskih študij, bila je vodja skupine za nemško kandidaturo za Varnostni svet ZN-a, več let je sodelovala pri razorožitvi kemičnega in biološkega orožja ter bila članica delovne skupine za človekove pravice na nemškem zunanjem ministrstvu.

Zaposlena je bila tudi na nemških veleposlaništvih v Rabatu in Varšavi, nazadnje pa je na zunanjem ministrstvu vodila oddelek za mednarodne kulturne odnose, je sporočilo nemško veleposlaništvo v Ljubljani.

"Sodelovanje med ljudmi je zame zelo pomembno. Rada bi še bolj povezala nemško in slovensko družbo. Prihodnje leto bosta Nova Gorica in Chemnitz evropski prestolnici kulture – idealna priložnost za zbližanje Nemcev in Slovencev," je še dodala.

Poverilna pisma so sicer danes predsednici republike predali tudi nova britanska veleposlanica Victoria Harrison ter nova veleposlanika Burundija Ernest Ndabashinze in Turkmenistana Esen Muhamedovič Ajdogdjev.