Zdajšnji generalni direktorici Tatjani Mlakar se namreč marca 2025 izteče štiriletni mandat. Za zdaj se še ni odločila, ali se bo potegovala za novega.

Kandidat za generalnega direktorja mora poleg splošnih pogojev, določenih z zakonom, izpolnjevati več drugih pogojev. Imeti mora izobrazbo, pridobljeno po študijskih programih za pridobitev izobrazbe druge stopnje, oziroma raven izobrazbe, pridobljeno po študijskih programih, ki v skladu z zakonom ustreza izobrazbi druge stopnje, je navedeno v razpisu.

Kandidati morajo imeti tudi najmanj pet let delovnih izkušenj, ki dokazujejo, da imajo strokovne, vodstvene, organizacijske in druge poslovodne sposobnosti za opravljanje dela generalnega direktorja. Ob tem morajo predložiti program za štiriletno mandatno obdobje v skladu z opredeljeno strategijo razvoja zdravstvenega zavarovanja.

V današnjem uradnem listu sta sicer objavljena tudi razpis za strokovnega direktorja Nacionalnega laboratorija za zdravje, okolje in hrano (NLZOH) ter razpis za strokovnega direktorja Ortopedske bolnišnice Valdoltra. V prvem primeru je prijava mogoča do 9. septembra do 12. ure, v drugem pa je rok 30 dni od objave razpisa.