V skladu z odredbo v proračunu RS so zagotovljena sredstva v znesku 360.000 evrov za dodelitev 110 štipendij, so sporočili z ministrstva.

20 štipendij bodo dodelili za poklic doktor medicine za študente medicine, ki se v prihodnjem študijskem letu vpisujejo v najmanj tretji letnik študija in se zavezujejo po končanem študiju prijaviti na razpis za specializacijo družinska medicina. 20 štipendij bodo dodelili za poklic diplomirana medicinska sestra oz. diplomirani zdravstvenik za študente zdravstvene nege, ki se v prihodnjem študijskem letu vpisujejo v najmanj drugi letnik študija.

50 štipendij bodo podelili za poklic tehnik zdravstvene nege za dijake zdravstvene nege, ki se v prihodnjem šolskem letu vpisujejo v najmanj drugi letnik srednjega poklicno-tehniškega izobraževanja, in 20 štipendij za poklic bolničar negovalec za dijake, ki se vpisujejo v prvi ali drugi letnik srednjega poklicnega izobraževanja.

Štipendije bodo podeljene na podlagi javnega razpisa, ki ga bo Javni štipendijski, razvojni, invalidski in preživninski sklad RS objavil na svoji spletni strani. V razpisu bodo določeni potrebni pogoji za dodelitev štipendije. Skladno z odredbo bo ministrstvo za zdravje znotraj svojega finančnega načrta za čas trajanja odredbe do leta 2031 zagotovilo 360.000 evrov na letni ravni, torej skupno 2.520.000 evrov, so še sporočili z ministrstva.

Na podlagi zakona o nujnih ukrepih na področju zdravstva je dodeljevalec štipendije Javni štipendijski, razvojni, invalidski in preživninski sklad RS.