Odbora DZ za kulturo ter za izobraževanje, znanost, šport in mladino sta na nujni seji na zahtevo poslanske skupine Levica vlado in ministrstvo za izobraževanje pozvala k pisnemu zagotovilu, da bodo prostori Srednje šole za oblikovanje in fotografijo na Roški cesti do 25. avgusta varni za uporabo, ali pa zagotovijo ustrezne nadomestne prostore.

Takšen sklep sta soglasno podprla oba odbora, hkrati pa sta z večino glasov zavrnila drugi sklep, s katerim bi zavrnila morebitno začasno in vsaj delno izvajanje pouka na daljavo, če prostori ne bi bili zagotovljeni pravočasno.

Kot je povedala predstavnica predlagateljev Nataša Sukič, gre za urgentne razmere, saj se je šola pred začetkom novega šolskega leta znašla v izjemni stiski po tistem, ko so prostori zaradi velikih razpok, nastalih zaradi gradbenih del na sosednjem objektu, do sanacije zaprti.

"Še vedno ni jasno ali in kako bodo pristojni razrešili težave. Vodstvo šole ni pasivno opazovalo stvari in je v tem času našlo več različnih mogočih nadomestnih lokacij, med drugim na Trdinovi, a zaradi zavlačevanja ministrstva za izobraževanje soglasja ni bilo in najemodajalec je vmes prostore že oddal," je dejala Sukičeva.

Državna sekretarka na ministrstvu za kulturo Ignacija Fridl Jarc je pojasnila, da je investitor pred gradnjo stanovanjsko-poslovne stavbe Elipsa moral pridobiti mnenje zavoda za varstvo kulturne dediščine, ki pa ni pristojen za odločanje o načinu gradnje.

Državni sekretar na šolskem ministrstvu Damir Orehovec je priznal, da se problematika vleče že nekaj časa, se pa ni strinjal z ugotovitvijo, da se ni še nič zgodilo. Ob tem je spomnil, da se v letu 2024 ali 2025 obeta trajna rešitev na območju Roške ceste.

Ob preigravanju različnih možnosti so se nazadnje dogovorili za sanacijo do začetka šolskega leta in nadaljevanje pouka na lokaciji, investitor pa naj bi jim zagotovil, da bo dela izvedel v roku in da bo pouk potekal v varnem okolju.

Če se to ne bi zgodilo, so sočasno potekali dogovori s sosednjo srednjo trgovsko šolo, da lahko začasno uporabijo njihove prostore v popoldanskem času, je dodal Orehovec, še vedno pa je v igri možnost, da bi za krajši čas del pouka potekal na daljavo.

Ravnatelj šole Gregor Markelj pa je opozoril, da so od marca brez omenjenih prostorov. Intenzivna dela sicer potekajo, a začela so se praktično ta teden, zato upa in želi, da bo objekt do začetka šolskega leta urejen in varen za pouk.

Poslanec Levice Željko Cigler je opozoril, da bi na izobraževalno in kulturno ustvarjalno ustanovo morala biti ponosna tako država kot mesto, zato si ne zna predstavljati, kako šola deluje v sedanji negotovosti. Njegov strankarski kolega Primož Sitar pa pogreša akcijski načrt in zagotovila, da bo zadeva do začetka šolskega leta urejena.

Sicer pa so se poslanci v razpravi dotaknili tudi problematike omenjene šole na njeni matični lokaciji v Križankah, kjer naj bi se jih za potrebe Festivala Ljubljana želela znebiti Mestna občina Ljubljana.

V nasprotovanju temu sta si bili enotni tako Levica kot SDS, pri čemer je poslanka SDS Alenka Jeraj spomnila, da se je ta zgodba začela v času ministra Igorja Lukšiča. Državna sekretarka Fridl Jarčeva je spomnila, da je ministrstvo glede statusa Križank že jasno poudarilo, da so bile te že s strani arhitekta Jožeta Plečnika namenjene za šolski objekt, njihovo stališče pa se ni spremenilo.