Predsednik Pahor se danes in v sredo mudi na svojem prvem uradnem obisku na Cipru, kamor je ob 30. obletnici vzpostavitve diplomatskih odnosov med državama prispel na povabilo ciprskega predsednika Nikosa Anastasiadesa.

Ob začetku obiska sta predsednika skupaj položila venec k spomeniku prvemu predsedniku republike Ciper, nadškofu Makariosu III, nato pa sta se sestala na dvostranskih pogovorih.

Osrednja tema pogovorov so bile poleg poglobitve prijateljskih odnosov med državama tudi aktualne mednarodne teme, kot so razmere v Ukrajini, sodelovanje znotraj EU-ja s poudarkom na konferenci o prihodnosti Evrope, podnebna kriza, migracije in energetska varnost.

Anastasiades je na novinarski konferenci po srečanju dejal, da obisk poteka v tragičnem času zaradi vojne v Ukrajini, ki ima globalne posledice. Ob tem je izrazil solidarnost Cipra z Ukrajino. Tudi Pahor je poudaril, da sta oba ostro obsodila rusko invazijo. Dodal je, da Slovenija Ukrajini nudi humanitarno in vojaško pomoč, in da je pomembno doseči prekinitev ognja, da bi se lahko pogajali o mirni rešitvi.

Poleg tega je Pahor poudaril pomembnost pomoči ukrajinskim beguncem in pohvalil stališče Cipra do tega vprašanja, na koncu pa je izrazil tudi slovensko podporo Cipru pri reševanju vprašanja razdeljenega Cipra in obsodil enostranska dejanja Turčije, ki kršijo mednarodno pravo.

Prvi dan obiska se bo končal s slovesno večerjo, poleg tega pa se bo Pahor med obiskom na Cipru sestal tudi s predsednico ciprskega parlamenta Anito Demetriu in obiskal mesto Limassol na jugu države, kjer se bo med drugim srečal s tamkajšnjim županom Nikosom Nikolaidesom.