Svetina, ki je od maja lani opravljal funkcijo podpredsednika združenja, si bo kot predsednik prizadeval za krepitev poslanstva, ki presega meje in razlike, so v sporočilu za javnost navedli pri Varuhu človekovih pravic.

Za svoje ključne prioritete si je Svetina zadal izboljšanje dostopa do pravice za vse, še posebej za najbolj ranljive skupine, kot so starejši, migranti, otroci, invalidi, begunci in drugi. V vlogi predsednika si bo prizadeval za spoštovanje načela dobrega upravljanja javnih institucij in njihove odgovornosti do prebivalcev Mediterana. Kot ocenjuje sam, so številne demokratične pridobitve marsikje v regiji postavljene pod preizkušnjo. Zato si je po njegovem mnenju treba prizadevati za dobro delovanje neodvisne nadzorne institucije, ki nadzoruje uresničevanje družbenih pravil in pravic slehernika.

Ob izvolitvi je Svetina poudaril, da je Mediteranska regija edinstvena, je preplet različnih kultur, jezikov, zgodovine. "A kljub tej raznolikosti nas povezujejo skupne vrednote - skrb za pravičnost, enakost in spoštovanje dostojanstva slehernika. Prihajamo iz različnih okolij, s specifičnimi izzivi, pristojnostmi in nalogami, a skrb za spoštovanje vladavine prava, krepitev demokracije in zagotavljanje socialne pravičnosti nas združuje in povezuje, " je dodal.

Novoizvoljeni predsednik je napovedal, da bo posebno pozornost namenil vprašanjem okoljske pravičnosti. "Živeti v čistem, urejenem in zdravem okolju je osnovna človekova pravica, zato je nujno odločno podnebno ukrepanje na vseh ravneh. Za spremembe na bolje potrebujemo vključujoče sodelovanje odločevalcev na mednarodni, državni in lokalni ravni, v gospodarstvu in s širšo strokovno ter laično javnostjo, ob krepitvi izobraževanja o pomembnosti podnebno zavedne skupnosti. V središče nacionalnih oz. mednarodnih politik je treba postaviti človeka, ki mora biti prva skrb zelenega okrevanja," so njegove besede povzeli pri Varuhu.

Združenje povezuje institucije varuhov, ki si prizadevajo učinkovito varovati in promovirati človekove pravice na Mediteranu. Svetina je po spletnem glasovanju z 19 glasovi podpore od 26 držav članic na predsedniškem mestu nasledil grškega varuha Andreasa Pottakisa.