Spremljala jo bo gospodarska delegacija, obisk pa bo namenjen krepitvi dialoga ter spodbujanju dvo- in večstranskega sodelovanja. Nastopila bo tudi na Svetovnem ženskem forumu, so sporočili iz urada predsednice.

To bo prvi državniški obisk slovenskega predsednika oz. predsednice v Mongoliji, odkar sta državi pred 31 leti vzpostavili diplomatske odnose.

Obisk bo na povabilo mongolskega predsednika Uhnagijna Hurelsuha namenjen spodbujanju sodelovanja med državama na področju gospodarstva, turizma, povezljivosti, raziskav, boja proti podnebnim spremembam, spodbujanja trajnostnega razvoja in opolnomočenja žensk. Državi želita s krepitvijo političnega dialoga okrepiti tudi sodelovanje v okviru mednarodnih organizacij in forumov.

Predsednica se bo v torek srečala z gostiteljem, mongolskim predsednikom Uhnagijnom Hurelsuhom ter predvidoma tudi s predsednikom parlamenta Dašzegvejem Amarbajasgalanom in premierjem Luvsanamsrainom Ojun-Erdenom.

Kot so sporočili iz urada predsednice, bodo pogovori namenjeni krepitvi odnosov in sodelovanju, zlasti na področju Agende ženske, mir in varnost, boja proti nekaznovanosti in enakopravnosti spolov. Namenjeni bodo tudi odnosom med EU-jem in Mongolijo ter razmeram v svetu s poudarkom na Ukrajini in razmeram v severovzhodni in Srednji Aziji.

S Hurelsuhom bo Pirc Musar podpisala izjavo, s katero bosta potrdila namero za sodelovanje, državni sekretar na zunanjem ministrstvu Marko Štucin pa bo podpisal memorandum o sodelovanju na področju turizma med pristojnima ministrstvoma obeh držav.

Pirc Musar bo v Mongoliji spremljala gospodarska delegacija, ki se bo v sredo na poslovnem forumu s partnerji pogovarjala o možnostih prodora na mongolski trg. Na poslovnem forumu bodo sodelovali predstavniki podjetij, ki so tam že prisotna, kot sta Krka in Medex, ter predstavniki podjetij, ki vidijo priložnosti za širitev, kot so Duol, Adventure Travel, Emr Svet, Impact Hero, Tajfun Planina in Enetra.

Kot častna gostja bo predsednica v četrtek skupaj z mongolskim kolegom osrednja govorka na Svetovnem ženskem forumu, na katerem bo nastopila tudi na panelu na temo vloge žensk v boju proti podnebnim spremembam. Udeležila se bo tudi delavnice na temo opolnomočenja žensk v gozdarstvu, ki je del tekočega razvojnega projekta Slovenije v Mongoliji. Obisk bo Pirc Musar sklenila v petek.

Maja lani se je v Sloveniji mudila mongolska zunanja ministrica Batceceg Batmunh, ki se je udeležila diplomatske konference, na kateri je bila sprejeta ljubljansko-haaška konvencija. Sprejela jo je tudi predsednica DZ-ja Urška Klakočar Zupančič, s katero sta med drugim kot pozitivno ocenili vse višjo zastopanost žensk na vodilnih položajih v obeh državah.

Letos se je nato na političnih konzultacijah v Mongoliji mudila državna sekretarka na ministrstvu za zunanje in evropske zadeve Sanja Štiglic, so sporočili iz urada predsednice.