Opozorili so na "epske razsežnosti" podnebne krize in dodali, da se je čas za sklepanje kompromisov iz političnih ali gospodarskih razlogov iztekel.

"Podnebna kriza je po pričakovanjih dosegla epske razsežnosti, zato zdaj govorimo o izrednih podnebnih razmerah," so v današnji izjavi med drugim zapisali slovenska predsednica Pirc Musar, italijanski predsednik Sergio Mattarella, hrvaški predsednik Zoran Milanović, predsednica Grčije Katerina Sakelaropulu, portugalski predsednik Marcelo Rebelo de Sousa in predsednik Malte George Vella.

Dodali so, da je generalni sekretar ZN-a Antonio Guterres trenutno krizno stanje opisal z izrazom globalno vrenje, učinki podnebnih sprememb pa "so posebej opazni v naši, sredozemski regiji, ki je močno prizadeta in neposredno ogrožena, ne le zaradi pomanjkanja vode in elektrike, temveč tudi zaradi poplav, obsežnih vročinskih valov, požarov in dezertifikacije".

Po besedah predsednikov in predsednic izredni naravni pojavi uničujejo ekosisteme, ogrožajo vsakdan ljudi in s tem njihov način življenja, zato se je "čas za sklepanje kompromisov iz političnih ali gospodarskih razlogov iztekel".

Pozvali so k takojšnjemu ukrepanju, sprejemanju učinkovitih pobud in usklajevanju vseh sredozemskih držav v boju s podnebno krizo in njenimi posledicami. Ob tem so opozorili, da je treba ozaveščati in izobraževati javnost ter vzbuditi etiko okoljske odgovornosti, tudi za prihodnost mlajših generacij.

Voditelji šestih sredozemskih držav so se v skupni izjavi zavezali, da bodo v celoti podprli pobude za skupno ukrepanje, in pozvali Evropsko unijo, preostale sredozemske države in mednarodno skupnost, naj vprašanje podnebnih sprememb ohranijo na vrhu svojih političnih agend.