Skavti so ob tej priložnosti prebrali poslanico z letošnjim geslom Premostimo in razsvetlimo, so sporočili iz Združenja slovenskih katoliških skavtinj in skavtov.

Ob sprejemu je predsednica izrazila globoko spoštovanje do simbolike luči miru iz Betlehema ter poudarila pomen miru in medsebojnega sodelovanja v današnjem svetu. "Luč miru nosi v sebi moč sporočila, da smo vsi del iste človeške družine, ne glede na razlike in oddaljenost. Naj bo ta luč vodilo za nas vse, da gradimo mostove med nami, širimo spoštovanje ter si prizadevamo za mir v naših srcih in svetu," so njene besede zapisali v uradu predsednice.

Skavtinjam in skavtom pa se je ob obisku zahvalila za prostovoljsko delo, ki ga nesebično opravljajo. Letos so se izkazali predvsem s pomočjo pri odpravljanju posledic katastrofalne ujme, ki je avgusta prizadela Slovenijo, so še sporočili iz urada.

Skavti pa so sporočili, da se letošnja poslanica obrača nazaj, "na poletje polno težkih preizkušenj, ujm in poplav, v katerem smo vsi pokazali, da znamo stopiti skupaj in premostiti ovire, ki so pred nami".

Predsednici so ob obisku predstavili aktualne projekte, govorili pa so tudi o vzgoji in izobraževanju, s poudarkom na okoljski vzgoji in vzgoji za mir. Ob tem je predsednica skavte posebej pozvala k skrbi za naš planet, je po obisku zapisala skavtinja Špela Štrumbelj.

Skavti v teh dneh delijo luč miru iz Betlehema najvišjim predstavnikom države. Med drugim jo bodo v državni zbor odnesli prihodnji torek. V Slovenijo jo predstavniki združenja skupaj s Slovensko zamejsko skavtsko organizacijo in Združenjem bratovščin odraslih katoliških skavtinj in skavtov ljudem prinašajo že 33 let.