V govoru na panelu Avstrija v Evropi je poudarila pomen solidarnosti in sodelovanja v Evropi pri spopadanju z družbenimi, varnostnimi in podnebnimi izzivi ter posvarila pred vzponom skrajno desnih ideologij.

Po besedah Pirc Musar je Evropa najboljši kraj za življenje in delo, vendar se nekatere skupine v njej še vedno počutijo izključene. Med drugim je omenila prisotnost homofobije, zapostavljenost romske skupnosti ter napade na muslimansko in judovsko skupnost, položaj žensk in ogroženost njihovih pravic do odločanja o svojem telesu kot tudi obravnavo beguncev, so sporočili iz urada predsednice.

"Ključnega pomena je, da prepoznamo in obravnavamo te nesprejemljive družbene probleme ter si prizadevamo najti rešitve. S tem lahko zagotovimo, da bo naš socialni sistem resnično služil vsem članom družbe," je poudarila predsednica.

V kontekstu podnebnih sprememb je spregovorila o nedavnih uničujočih poplavah v Sloveniji. "Znanstveniki pravijo, da je ekstremno vreme naša nova normalnost (...) Kaj lahko storimo v povezavi s tem? Ali se lahko posamezne države spopadejo s podnebnimi spremembami," se je retorično vprašala in poudarila, da mora biti odziv na podnebne izzive vseobsegajoč, pri čemer mora EU po njenem mnenju prevzeti vodilno vlogo.

Po mnenju Pirc Musar je solidarnost bistvo Evrope. Avstriji in drugim državam v EU-ju in regiji se je ob tem zahvalila za pomoč Sloveniji pri spopadanju s posledicami ujme in obenem pozvala k razmisleku o tem, kako si pravično porazdeliti breme v boju proti podnebnim spremembam in pri zelenem prehodu.

Ob vojni v Ukrajini je poudarila, da Evropa ne sme spregledati pomena varnosti in zaščite, in opozorila pred vzponom skrajno desničarskih ideologij na stari celini, ki po njenih besedah ponujajo "poenostavljene rešitve za zapletene težave".

Izrazila je prepričanje, da je danes potrebna močna in združena Evropa. "Odgovor na izzive, s katerimi se spopadamo, je več Evrope – več sodelovanja, več solidarnosti in več enotnosti," je dejala in kot primer uspešnega sodelovanja navedla evropsko splošno uredbo o varstvu podatkov (GDPR). Izrazila je prepričanje, da je enako uspešno sodelovanje mogoče pri boju proti dezinformacijam in na področju umetne inteligence.

Po besedah Pirc Musar je treba EU še naprej graditi s krepitvijo enotnega trga, poglabljanjem integracije in varnostnega sodelovanja, obnovo schengenskega območja ter širitvijo na Zahodni Balkan. "Ne zagovarjam Evrope, v kateri vsi razmišljajo enako, temveč Evropo, ki spoštuje raznolikost, sodeluje v konstruktivnih dialogih in išče izvedljive rešitve v korist vseh Evropejcev," je sklenila.

Evropski forum Alpbach poteka od leta 1945 v vasi Alpbach v Avstriji in obravnava aktualna vprašanja z družbenega in političnega področja. V zadnjih desetletjih se je razvil v prostor srečevanja vplivnih strokovnjakov, mislecev in odločevalcev.

Letošnji forum, ki poteka pod naslovom Drzna Evropa, se je začel 19. avgusta in bo potekal do sobote. Na forumu udeleženci med drugim razpravljajo o novi geopolitični realnosti, v kateri mora Evropa zmanjšati svojo odvisnost od ruskih energentov in kitajskega gospodarstva, pospešiti zeleni prehod in okrepiti vodilno vlogo v boju proti podnebnim spremembam.