Predstavil jim je prednostne naloge Slovenije v času predsedovanja Svetu EU in poudaril zavzemanje za odprto, pravično in na pravilih temelječo EU.

Kot so sporočili z ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo, je Počivalšek na srečanju z estonskim ministrom za podjetništvo in informacijsko tehnologijo Andresom Suttom izpostavil prioritete Slovenije v času predsedovanja Svetu EU v drugi polovici leta. Poudaril je, da bo poudarek na malih in srednje velikih podjetjih ter na razvoju trgovine in trajnostnega razvoja.

"Odprta strateška avtonomija mora biti osredotočena na sodelovanje in povezovanje ter medsebojno upoštevanje mnenj glede nepoštenih trgovinskih praks. EU se mora zavzemati za uveljavitev lastnih pravic ob upoštevanju internacionalnega sodelovanja pri reševanju globalnih problemov," je poudaril.

Počivalšek je prioritete ministrstva predstavil slovenskim evropskim poslancem. Sledila je konstruktivna razprava s poslanci, ki so izpostavili posamezna področja trgovinske politike ter digitalno zeleno potrdilo, hkrati pa so ministru zaželi uspešno delo med predsedovanjem, so povzeli na ministrstvu.

Minister se je srečal tudi z generalno direktorico generalnega sekretariata Sveta EU, ki je pristojna za zunanje zadeve - trgovino, širitev in civilno zaščito, Maryem van den Heuvel in z izvršnim podpredsednikom Evropske komisije in evropskim komisarjem za trgovino Valdisom Dombrovskisom. Sestanek je bil namenjen spoznavnemu srečanju in predstavitvi prioritet ministrstva v času predsedovanja Svetu EU.

Počivalšek je poudaril, da si bo Slovenija prizadevala za digitalno in zeleno gospodarsko prenovo EU s poudarkom na malih in srednje velikih podjetjih ter razvoju trgovine in trajnostnega razvoja. "Glede Svetovne trgovinske organizacije (WTO) si bo Slovenija prizadevala za reformo WTO, vključno z mehanizmom za reševanje sporov, skušali bomo narediti premike tudi pri ostalih odprtih zadevah," je napovedal.

Srečal se je še z generalnim sekretarjem na ministrstvu za zunanje zadeve Grčije, ki je pristojen za mednarodne gospodarske zadeve, Ioanisom Smirlisom. Tudi ta sestanek je bil namenjen spoznavnemu srečanju, s poudarkom na odprtih zadevah na ravni WTO, so še navedli na ministrstvu.