Poklukar je dejal, da policija razmere obvladuje in je letos prijela že več kot 300 tihotapcev, so sporočili z ministrstva.

Predstavil je trenutno migracijsko sliko v Sloveniji in prizadevanja v EU-ju in na mednarodni ravni za zajezitev nezakonitih migracij. Število nezakonitih prehodov meje je večje od primerljivega lanskega obdobja, vendar pa Slovenija ostaja tranzitna država, so njegove besede v sporočilu povzeli na ministrstvu.

Migracijske razmere so stabilne, prav tako trenutne azilne kapacitete na Viču, Kotnikovi, v Logatcu in Postojni niso prenapolnjene, so še zapisali na ministrstvu.

Predstavnikom združenja občin je Poklukar povedal, da je v sklepni fazi vzpostavitev registracijskega centra, ki bo za potrebe dela policije s tujci deloval na območju nekdanjega mejnega prehoda Obrežje. Dotaknili so se ograje na meji s Hrvaško, ki se odstranjuje skladno s koalicijsko zavezo.

Na sestanku, ki se ga je udeležila tudi direktorica Urada vlade za oskrbo in integracijo migrantov Katarina Štrukelj, je poudaril tudi, da ministrstvo pripravlja novelo zakona o tujcih, s katero uvaja dovoljenje za digitalne nomade, prav tako pa nadaljujejo odpravo administrativnih ovir na tem področju.

Minister je predstavnikom občin zagotovil, da bodo na ministrstvu glede te teme tudi v prihodnje vodili odprt in konstruktiven dialog.