Predsednica DZ-ja je poudarila, da so na današnjem srečanju z izvršnim direktorjem slovenske fundacije Unicef Tomažem Bergočem postavili dobre temelje za sodelovanje pri obravnavi položaja otrok v Sloveniji in za postavljanje tako kratkoročnih kot tudi dolgoročnih ciljev.

Po besedah Klakočar Zupančič si v tem mandatu prizadevajo narediti čim več na področju izboljšanja položaja otrok v Sloveniji, še posebej položaja deprivilegiranih otrok, otrok s posebnimi potrebami, tistih, ki živijo v revščini ali nasilnih družinah, in otrok z duševnimi težavami.

"Na žalost obstaja možnost, da bomo prišli v čase, ko bodo potrebni določeni varčevalni ukrepi, in tukaj moramo storiti vse, da ne bodo otroci tisti, ki bodo to občutili," je poudaril Bergoč.

Kot je povedala predsednica DZ-ja, je treba nekatere težave obravnavati in rešiti takoj, nekaterih pa se bodo lotili sistemsko. Poudarila je, da se bodo zadev lotevali postopno, hkrati pa bodo opozarjali javnost na stanje na tem področju. "Nobena država, posebej pa ne Slovenija, ki se ima za pravno, demokratično in razvito državo, ne bi smela varčevati pri otrocih, ker je to tisto, kar bo ostalo za nami. Želim si, da bomo na tem področju tudi v sodelovanju z Unicefom uspešni in da ne bo ostalo samo pri besedah, ampak pri dejanjih," je dodala.

Klakočar Zupančič je sprejela tudi predstavnike Zveze prijateljev mladine Ljubljana Moste-Polje. Kot je poudarila v izjavi po srečanju, je prav, da si tudi DZ poda roko z nevladno organizacijo, ki dela na terenu in ve, katere težave je treba obravnavati tudi na sistemski ravni.
Ob tem je zagotovila, da bo kabinet predsednice DZ-ja tudi pri pripravi sistemskih rešitev sodeloval s predstavniki nevladnih organizacij, ki obravnavajo stiske otrok.

Nina Zidar Klemenčič z Zveze prijateljev mladine Ljubljana Moste-Polje je ob tem še pojasnila, da so se dogovorili, kako bodo DZ-ju posredovali predloge za sistemske rešitve in odpravo anomalij, s katerimi se srečujejo pri vsakodnevnem delu. Med drugim je poudarila zagotavljanje učinkovitega zdravstvenega varstva otrok, pridobivanje brezplačnih medicinskih pripomočkov, težave posameznikov pri pridobivanju in uveljavljanju pravic do socialnih transferjev in brezplačno osnovno šolo za vse otroke.

V skladu z dogovorom bodo tako DZ-ju posredovali opis težav in predloge rešitev, ob tem pa upajo, da se bo DZ nanje tudi odzval, je še dejala Zidar Klemenčič.