V pogovoru s predstavniki Kforja se je seznanil tudi z varnostnimi razmerami na območju.

Šarec je v okviru delovnega obiska na Kosovu, kjer se je mudil v nedeljo in danes, v vojaških bazah Film City in Novo Selo obiskal pripadnike 49. kontingenta SV, ki so mu predstavili svoje delo. Ob tej priložnosti je pripadnikom SV podelil čine in priznanja za opravljeno delo in prispevek k Slovenski vojski, so sporočili danes z ministrstva za obrambo.

Šarec je v nagovoru poudaril, da pripadnice in pripadniki SV na misiji Kfor opravljajo odlično delo in so izjemno cenjeni ne le med lokalnim prebivalstvom, ampak tudi v poveljstvu Kforja.

Minister se je srečal tudi s poveljnikom Kforja, generalmajorjem Özkanom Ulutasom, ki je predstavil trenutno varnostno stanje na Kosovu ter naloge in izzive, pred katerimi so.

Šarec je Kosovo obiskal skupaj z državnim sekretarjem na obrambnem ministrstvu Damirjem Črnčecem in načelnikom generalštaba Robertom Glavašem.

V ta namen je prvič uradno poletelo taktično transportno letalo C-27J Spartan, prvo izmed dveh tovrstnih letal, ki ju je naročilo ministrstvo za obrambo.

Šarec je po obisku povedal, da gre za prelomni trenutek, saj je transportno letalo tisto, kar je vojska že dolgo pričakovala. "S tem postajamo neodvisni in polno operativni, kar zadeva zračni transport," je dejal, kot so še zapisali v sporočilu ministrstva.

Na Kosovu trenutno deluje 108 pripadnic in pripadnikov SV od skupaj 5017 pripadnikov iz 28 držav. Slovenija sodeluje na misiji Kfor od leta 2000.