Ob padcu podpore vladi sicer priznavajo, da bi si želeli večjega zaupanja ljudi, a menijo, da dosegajo dobre rezultate, SD kljub desetletju novih obrazov ostaja stalnica na političnem parketu.

"Stranka si želi voditi neposreden dialog z volivkami in volivci, zato smo se tudi preselili v center mesta, na neki način tudi v center politike. Skupaj z volivkami in volivci si želimo kreirati, sooblikovati politike te stranke in jih nato tudi transparentno zagovarjati na ravni ministrstev, državnega zbora in vlade," je pred odprtjem novih strankarskih prostorov dejal glavni tajnik SD-ja Klemen Žibert.

V dosedanjih prostorih stranke v vili na Levstikovi zdaj pod okriljem SD-ja deluje Inštitut 1. maj, ustanovljen aprila letos.

Kot so ob tem zapisali v stranki, novi prostori "simbolizirajo našo stranko: moderno, napredno socialno demokracijo, ki si upa in zmore narediti korak naprej tudi pri najtežjih vprašanjih". Hkrati v prostorih na Nazorjevi v središču Ljubljane odpirajo Centralo, prostor soodločanja, ki naj bi bil namenjen predvsem organizaciji dogodkov, seminarjev in posvetov.

Tudi tako bodo v SD-ju poskušali nagovoriti volilno telo, da bi to prepoznalo politične izkušnje stranke, ki sicer v zadnjem desetletju ob vedno novih obrazih ostaja druga izbira na levem polu političnega prostora. Nekaj zadovoljstva je ob teži največje koalicijske partnerice Gibanja Svoboda znotraj SD-ja čutiti tudi v tokratni vladni koaliciji, ta se krepi ob številnih zamikih pri korakih napovedanih vladnih reform in opaznem padcu javnomnenjske podpore.

"Seveda bi si želeli, da bi vlada uživala večje zaupanje ljudi," priznava Žibert, a dodaja, da ministri na resorjih v kvoti stranke dobro delajo in izpolnjujejo zaveze iz skupne koalicijske pogodbe, zato lahko kot stranka ne glede na politični položaj ostajajo samozavestni. Pričakujejo pa, da bo vlada za prihodnje leto pripravila normativni načrt dela s konkretno začrtanimi koraki, o čemer so se po Žibertovih besedah dogovorili tudi na vrhu vodstev koalicijskih strank v začetku novembra.

Prioritete so za SD jasne, zagotavljajo. V ospredju morajo po njihovem prepričanju ostati plačna reforma v javnem sektorju, davčna reforma, predvsem pa zdravstvena. "To so izzivi, s katerimi je ta vlada na začetku svojega mandata obljubila, da se bo spopadla in mi bomo vztrajali pri tem, da se te stvari speljejo do konca," zatrjuje Žibert.