Z njimi bi podaljšali ukrep proračunskega sofinanciranja stroškov storitev domov za starejše in s tem preprečili občuten dvig cen oskrbnin.

Z omenjenim zakonom je namreč država domovom za starejše iz proračuna subvencionirala del stroškov, dvig oskrbnin pa omejila na največ 4,5 odstotka. A se ukrepi iz interventnega zakona iztečejo konec junija.

V SDS-u opozarjajo, da vlada ni predlagala podaljšanja ukrepa, čeprav se Slovenija še vedno spoprijema s posledicami draginje. "Prav tako ni bilo konkretnih odzivov ministra za solidarno prihodnost Simona Maljevca, ki je pristojen za to področje," so zapisali v sporočilu za javnost. "Zaradi neaktivnosti vlade bodo posledično domovi za starejše dvignili cene oskrbnin, saj jim vlada ne bo več subvencionirala stroškov, kar bo še dodatno obremenilo denarnice vseh stanovalcev in oskrbovancev," so še dodali.

Poslanci SDS-a zato predlagajo podaljšanje ukrepa proračunskega sofinanciranja in zagotovitev dodatnih sredstev za sofinanciranje stroškov storitev izvajalcem na področju socialnega varstva do konca leta 2023. S tem bi po njihovih navedbah preprečili občuten dvig cen oskrbnin in s tem dodate finančne stiske uporabnikov.

Po poročanju portala N1 je sicer ministrstvo za solidarno prihodnost domove za starejše začelo že marca opozarjati na to, da se ukrep sofinanciranja stroškov konec tedna izteka. Takrat so jih opomnili, naj s finančnim načrtom v drugi polovici leta načrtujejo zmanjšanje prihodkov iz proračuna ter povečanje prihodkov iz oskrbnin.

Pred tednom dni pa jih je ministrstvo obvestilo, da bodo lahko s 1. julijem na podlagi pravilnika izredno uskladili cene storitev oziroma oskrbnin, je še poročal N1. Kot so še zapisali, v domovih za starejše obžalujejo dodaten udarec za denarnice stanovalcev in njihovih svojcev, zato pozivajo k nadaljevanju proračunskega sofinanciranja.