Zahtevajo sistemizacijo delovnega mesta dispečer, ki naj bo namesto v 24. uvrščen v 30. plačni razred, je za STA dejal predsednik sindikata Marjan Lah.

Iz sindikata so sporočili, da so pred ponedeljkovim skupnim sestankom operaterjev v centrih za obveščanje na številki 112 od Morsa in ministrstva za javno upravo prejeli predlog spremembe uredbe, v kateri ministrstvi predlagata novo delovno mesto operater - dispečer. S predlaganim nazivom se ne strinjajo, zahtevajo naziv dispečer v centru za obveščanje.

Ob tem v sindikatu zahtevajo še jasna zagotovila vlade, da bo novo delovno mesto uvrščeno v 30. plačni razred, torej primerljivo z delovnim mestom dispečer v nujni medicinski pomoči na primerljivi ravni izobrazbe. Lah je na začetku meseca pojasnil, da operater začne v 24. plačnem razredu, kar pomeni na minimalni plači.

"Zahtevamo, da se odpravi krivica operaterjem, ki traja že od leta 2017," je za STA povedal Lah.

Če ministrstvi do 22. decembra zahtev ne bosta upoštevali, Lah napoveduje najostrejše legitimne sindikalne dejavnosti. Na obrambno ministrstvo so na začetku meseca že poslali poziv pred stavko, ki ga je podpisalo 127 od 140 operaterjev.

Na Morsu so za STA pojasnili, da so po sestanku s sindikatom prejšnji teden od njega pričakovali uraden odziv na svoj predlog, vendar ga še niso prejeli.

Direktor uprave za zaščito in reševanje Leon Behin se je s sindikatom sestal na začetku novembra, po njem pa so iz uprave sporočili, da so se vsi strinjali, da si zaposleni v klicnih centrih zaslužijo primerno plačilo in primerne pogoje dela.