Prispevek bo prek Mednarodnega odbora Rdečega križa (ICRC) namenjen venezuelskim beguncem v Braziliji, in sicer v dveh delih, v tem in prihodnjem letu.

Raščan je pozdravil organizacijo druge mednarodne donatorske konference in poudaril, da dolgotrajna, kompleksna kriza zahteva koordiniran mednarodni odgovor in politično rešitev, ki bo miroljubna, demokratična in vključujoča. Izrazil je sočutje z ljudmi v in izven Venezuele, ki jih je kriza najbolj prizadela, so sporočili z MZZ. Slovenija podpira prizadevanja Evropske unije in mednarodnih partnerjev za iskanje rešitve krize.

Venezuelska begunska kriza predstavlja največjo migracijsko krizo v sodobni zgodovini Latinske Amerike in trenutno drugo največjo humanitarno krizo na svetu. Državo je od leta 2015 zapustilo več kot 5,6 milijona ljudi. Posledice pandemije in z njo povezanih omejitvenih ukrepov za zajezitev širjenja covida-19 so v zadnjem letu in pol še poslabšale razmere.

Na letošnji drugi mednarodni donatorski konferenci, ki jo gosti Kanada v sodelovanju z Uradom visokega komisariata ZN za begunce (UNHCR), Mednarodno organizacijo za migracije (IOM) ter z regionalno medagencijsko koordinacijsko platformo Begunci in migranti iz Venezuele (R4V) so sodelovali predstavniki držav Latinske Amerike in Karibov, ki že več let zagotavljajo zatočišče več kot 4,6 milijona venezuelskim beguncem in migrantom v regiji, med njimi Kolumbija, Peru, Ekvador, Brazilija, Argentina, Čile, Urugvaj, Paragvaj, Kostarika in Panama.

Sodelovale so tudi mednarodne organizacije, med drugim Svetovna banka, Medameriška razvojna banka, ter predstavniki civilne družbe in zasebnega sektorja, Evropske komisije ter visoki predstavniki številnih držav donatoric, med njimi 21 članic Evropske unije, Japonske, Južne Koreje, Norveške, Nove Zelandije, Švice, Velike Britanije, Združenih arabskih emiratov in ZDA.

Evropska unija je napovedala nadaljnjo podporo prizadevanjem za iskanje miroljubne rešitve dolgoletne kompleksne krize in pomoč prizadetemu prebivalstvu Venezuele in državam regije, ki so jih gostoljubno sprejele, ter novo donacijo. Po poročanju italijanske tiskovne agencije je obljubila 147 milijonov evrov za takojšnjo humanitarno pomoč, srednjeročno in dolgoročno razvojno pomoč ter ukrepe za preprečevanje konfliktov. Dosedanjim donatorjem se je pridružilo nekaj novih, tudi med članicami unije.

Na težko humanitarno situacijo v Venezueli se je Slovenija prvič odzvala leta 2019 s humanitarnim prispevkom 50.000 evrov preko direktorata Evropske komisije za humanitarno pomoč in krizno upravljanje za potrebe zdravstvenega sektorja.

Na lanski donatorski konferenci je za pomoč venezuelskim beguncem in migrantom v državah Latinske Amerike Slovenija namenila prispevek v višini 10.000 evrov preko Mednarodnega odbora Rdečega križa za pomoč beguncem in migrantom v Braziliji. Med pomembnejše aktivnosti Slovenije v zadnjih dveh letih sodi tudi repatriacija članov slovenske skupnosti iz Venezuele in njihovih družinskih članov v Slovenijo skladno z zakonom o odnosih Slovenije s Slovenci zunaj njenih meja, so še sporočili z MZZ.