Varnostni svet ZN-a je z dogodki v Jemnu seznanila generalna podsekretarka ZN-a za politične zadeve Rosemary DiCarlo, ki je opozorila tudi na petkov napad jemenskih hutijevcev na Izrael, ki je povzročil žrtve med civilisti. Hutijevci so zatrdili, da je šlo za povračilni udarec zaradi izraelske vojne v Gazi.

Izrael je dan po napadu jemenskih upornikov v odgovor sprožil zračne napade na jemensko pristanišče Hodejda, v katerih je umrlo devet ljudi, več kot 80 ljudi pa je bilo ranjenih. Vodja hutijevcev je potem zagrozil z dodatnimi napadi na Izrael.

"Ti dogodki kažejo na resno nevarnost, da se uničujoča kriza razširi po vsej regiji," je dejala DiCarlo.

Podobno kot Slovenija je tudi večina drugih članic ZN-a obsodila napad na Izrael in kritizirala povračilne ukrepe Izraela. Blokar Drobič je dejala, da je treba napetosti takoj zmanjšati in pozvala vplivne države, naj svoj vpliv tudi izkoristijo za spodbujanje zadržanosti vseh vpletenih.

"Želimo izraziti globoko zaskrbljenost zaradi številnih zaostrovanj, ki povečujejo napetosti v regiji. Uničujoče razmere v Gazi so povzročile trpljenje civilistov brez primere. Vsako vojaško zaostrovanje v Jemnu je prav tako resen razlog za zaskrbljenost. Prav tako smo zelo zaskrbljeni zaradi napetosti ob modri črti ob libanonsko-izraelski meji in nenehnih napadov v Rdečem morju," je dodala Blokar Drobič.

"Mir mora biti vedno na prvem mestu. Vedno mora imeti priložnost. Zato pozivamo vse akterje, naj se namesto poglabljanja spirale nasilja in prepletanja kriz podajo na pot dialoga in diplomacije," je še dejala, ob tem pa pozvala k enotnosti Varnostnega sveta.