V razpravi o tem, ali je Kitajska kot velesila in s svojim odnosom do ZDA nasprotnik, tekmec ali partner Evropske unije, so se strinjali, da je Kitajska glavni nasprotnik ZDA v njeni težnji po ohranjanju vodilne vloge v svetu in da je zato tudi za Evropsko unijo dinamika odnosov med državama izjemnega pomena.

Pri tem lahko Evropska unija odpira vrata dialogu, Slovenija pa mora izhajati iz nacionalnega in evropskega interesa, so po seji strateškega sveta sporočili z zunanjega ministrstva.

Člani sveta so tudi ocenili, da Kitajska na svojo agendo postavlja teme, ki so zelo pomembne tudi za Slovenijo, kot so umetna inteligenca, tehnologija, znanost in raziskave, posebej pa varstvo okolja in zelen prehod, ki bi lahko z več vidikov omogočala konkretno in koristno povezovanje med Slovenijo in Kitajsko.

Da bi lahko postali uspešen partner državi, ki temelji na ustvarjanju dolgoročnih strategij in vizije, pa potrebuje podobno dolgoročno strategijo tudi Slovenija, menijo.

Ministrica Fajon je ob tem povedala, da zunanje ministrstvo prenavlja svojo strategijo zunanje politike, ki jo bo v razpravo poslala tudi članom sveta, pa tudi ločeno strategijo za Azijo in Pacifik, ki sta bila dolgo zapostavljena.

V razpravi so člani sveta analizirali tudi nekaj pomembnejših poudarkov iz poročila nedavnega kongresa kitajske komunistične partije, ki na Kitajskem velja za najpomembnejši dogodek desetletja in nakazuje politično, gospodarsko in varnostno pot za naslednje desetletje, so še sporočili z MZZ-ja.