Rdeči križ Slovenije pri odpravljanju posledic naravnih ali drugih nesreč in okrevanju po njih, oskrbi javnega zdravstva s krvjo, socialno oporo ali z drugo obliko pomoči vsako leto pomaga vsakemu desetemu prebivalcu Slovenije. Lani je tako pomoči potrebnim razdelil več kot 3000 ton hrane, higienskih izdelkov in oblačil, kar predstavlja več kot osem ton razdeljene materialne pomoči vsak dan v letu.

"Ob tednu Rdečega križa, ko obeležujemo solidarnost, človečnost in humanitarne vrednote, so oči sveta uprte v naše delo in delo prostovoljcev, ki nesebično pomagamo ljudem v stiski," je v poslanici izpostavila predsednica RKS Vesna Mikuž.

Zaradi spremenjenih družbenih vrednot socialna država po njenem prepričanju vse bolj slabi, vse več ljudi je na robu preživetja. Njihove stiske in bremena humanitarnih organizacij postajajo vse težja.

Kot humanitarna organizacija z največjo mrežo prostovoljcev med ljudmi spodbuja in gradi čut za solidarnost in razumevanje stiske drugih, kar izraža tudi letošnji slogan Rešimo kriz(ž)e in težave, so zapisali na RKS.

RKS sicer združuje 100.000 članov in 12.000 prostovoljcev, ki delujejo v 56 območnih združenjih, v katere se povezuje več kot 900 krajevnih organizacij. RKS je del Mednarodne federacije društev Rdečega križa in Rdečega polmeseca.