Ministrica je spoznavno srečanje ocenila kot vsebinsko in konstruktivno, so sporočili s pravosodnega ministrstva.

Na omenjene težave ustavno sodišče opozarja že dalj časa. Accetto je denimo na novinarski konferenci maja letos povedal, da je zaradi visokega pripada ustavni sodnik dnevno obremenjen z od petimi do šestimi zadevami. Zadeve so tudi vse kompleksnejše, saj so bila najenostavnejša vprašanja razrešena že v prvih letih delovanja ustavnega sodišča.

Sodišče je ob tem že izčrpalo notranje rezerve in pri postopkih že optimiziralo svoje delovanje. Rešitev vidijo v kadrovski okrepitvi svetovalne službe, za kar pa potrebujejo dodatne prostore, je takrat dejal Accetto.

Tudi na današnjem srečanju z ministrico so govorili o najbolj perečih vprašanjih in mogočih rešitvah. Zadnjih v sporočilu ministrstva niso navedli. So pa zapisali, da so se sogovorniki dogovorili, da se na temo urejanja stanja v sodstvu ključni deležniki sestanejo na strokovnem posvetu.

Pravosodna ministrica je srečanje z Accettom in podpredsednikom ustavnega sodišča Rokom Čeferinom sicer ocenila kot vsebinsko izjemno bogato. "Kot sem že večkrat poudarila, je moj cilj in želja, da ustvarimo Slovenijo, ki bo za vsakogar zrela pravna država in pravična družba," je pravosodno ministrstvo navedlo Švarc Pipan.

Tega si želi zlasti "po zadnjih dveh letih, ko se je brezbrižno vladalo z odloki, ko je ustavno sodišče po tekočem traku razveljavljalo vladne odločitve, in ko so bile po ustavi neodvisne institucije podvržene močnim političnim pritiskom". Zavezanost vladavini prava je zato nujna predpostavka za obnovo zaupanja v družbi, meni ministrica.