Dva bosta zakrament duhovništva prejela 29. junija, eden pa ga bo prejel 2. julija, piše revija Družina. Lani so bili kandidati za duhovnike štirje, predlani pa jih je bilo sedem.

Mašniško posvečenje bo v ljubljanski stolnici prejel Blaž Zorko, na isti dan pa bo v mariborski stolnici posvečenje prejel Klemen Gartner. V Marijini baziliki v Petrovčah pa bo mašniško posvečenje 2. julija prejel še Drago Ferencek.

Lani je imela Katoliška cerkev na Slovenskem štiri novomašnike, v dveh letih pred tem pa sedem novomašnikov. V času samostojne Slovenije jih je bilo največ v letih 1997 (31) in 1999 (27). Še malo daljši pogled v zgodovino pokaže, da jih je bilo leta 1973 kar 56, dve leti prej pa 54. Na splošno število novomašnikov v zadnjih dveh desetletjih v Sloveniji upada.

Upada tudi število duhovnikov. Leta 2010 je imela Katoliška cerkev v Sloveniji 1067 duhovnikov, predlani pa 997. Duhovniki so v povprečju tudi vse starejši, je razvidno iz letnega poročila Katoliške cerkve v Sloveniji za leto 2021.