Po mnenju SDS-a zadnjega pol leta po ustavni odločitvi, da se novela zakona o RTV Slovenija po zadržanju lahko izvaja, na javnem zavodu poteka proces t. i. depolitizacije zavoda, ki jo je napovedal že predsednik vlade Robert Golob. V imenu depolitizacije je bilo po njihovih besedah "odstranjenih" več urednikov in voditeljev, pa tudi generalni direktor RTV Slovenija Andrej Grah Whatmough in direktor Televizije Slovenija (TVS) Uroš Urbanija.

Spomnili so na odločitev zavoda, da zaposlene v informativni oddaji Panorama na drugem televizijskem programu od 3. do 31. januarja pošlje na čakanje na delo doma. Ob tem so jim prepovedali vstop in zadrževanje v prostorih zavoda. V SDS-u pa menijo, da je prepoved vstopa za prevzem osebnih stvari v nasprotju z delovnopravno zakonodajo.

Po mnenju SDS-a javni zavod tudi diskreditira dopisnike iz tujine, pri čemer, kot so zapisali, "brez utemeljitve prekinjajo že sklenjene pogodbe o delu". Ta ravnanja po mnenju SDS-a "močno krnijo medijsko svobodo in pluralnost medijev v slovenskem prostoru".

Odboru predlagajo sprejetje sklepa, po katerem bi mu vlada v mesecu dni predložila analizo reševanja RTV Slovenija pred uničenjem.