Za to se jima je v imenu UKC-ja Maribor in pacientov zahvalila predstavnica transfuzijskega centra Erika Kavaš.

Robert Erhatič je kri prvič daroval leta 1985, ko je začel obiskovati prvi letnik srednje šole. Ob tem odkrito priznava, da takrat predvsem zato, ker je lahko imel prost dan v šoli, ni pa preveč razmišljal o dobrodelnosti, a je sčasoma tudi to miselnost spremenil, zato se je akcij začel redno udeleževati.

Kot je povedal, je občutek prijeten, saj ob tem, da pomaga drugim, nekaj dobrega naredi tudi zase. "Mi prav nekaj manjka, ko so mimo trije meseci, tako da me takoj nekaj žene, da spet pridem obiskat dekleta v centru," je dejal in tistim, ki morda imajo pomisleke, razložil, da se jim ni treba bati, saj ni nič bolečega ali strašnega, sčasoma pa se človek navadi.

Dejal je, da bo sam to počel, dokler se bo dalo in mu bo zdravje dopuščalo, upa, da vse do 65. leta, kot je omejeno s pravili. "Zdaj me že kar pokličejo, če morebiti pozabim, ker imam redko krvno skupino, a običajno se kar sam spomnim," je še dodal.

Marjan Žavcer kri daruje že od leta 1977, čeprav se sam ne spomni več točno prve oddaje krvi, a je to bilo že v šoli, ko so prišli k njim na akcijo. Kot je povedal, se nikoli ni bal, nasprotno, tudi druge je skušal spodbujati k temu, da se udeležijo akcij. "Zagotovo pa je bilo nekoč precej drugače kot danes ob razvoju tehnologije," je dodal.

S krvodajalci v mariborskem centru že tri desetletja dela zdravnica Erika Kavaš, ki je dejala, da si bo, ko bo enkrat odšla v pokoj, zapomnila predvsem sodelovanje, spoštovanje in moralne vrednote, ki krasijo krvodajalce.

"To je največ, kar človeštvo potrebuje. Če naši krvodajalci ne bi nekaj čutili, krvi zagotovo ne bi dali, zato jih je treba občudovati in spoštovati. Naj nam bodo vzorniki. Sem pa včasih kar žalostna, ko stvari ne gredo, kot bi morale," je dejala in dodala, da bi se morali stroka in organizatorji krvodajalskih akcij pri nekaterih stvareh bolj uskladiti.

Kar zadeva zaloge krvi, so po njenih besedah pri njih trenutno na začetku poletja še lahko zadovoljni, a je vseeno ljudi pozvala, da se prijavijo na načrtovane akcije še pred odhodom na dopust. Vsako leto je namreč težava avgust, ko je precej krvodajalcev na počitnicah, zato jih veliko kličejo osebno.

V transfuzijskem centru UKC-ja Maribor je doslej kri vsaj stokrat darovalo že 206 ljudi, od tega štiri ženske, saj te lahko darujejo manjkrat kot moški, prav tako ne morejo darovati v določenih obdobjih življenja.

Sicer pa mora darovanje krvi po besedah Kavaš ostati prostovoljno in brezplačno, a bo treba najti neke rešitve za to, da število darovalcev ne bi upadlo. Krvodajalcem se bo treba na neki način približati, morda razmišljati o plačilu potnih stroškov, morda jim pomagati, da hitreje pridejo na vrsto, ko sami potrebujejo zdravstveno pomoč, je še dodala.

V UKC-ju Maribor sicer vse, ki bi želeli darovati kri, prosijo, da se za termin predhodno dogovorijo na telefonskih številkah Centra za transfuzijsko medicino UKC Maribor – 041 479 242 ali 041 320 796, in sicer vsak delovni dan od 7. do 15. ure. Kri odvzemajo ob ponedeljkih od 7.30 do 12. ure, če ni načrtovana terenska krvodajalska akcija, sicer pa ob torkih od 7.30 do 17. ure in ob četrtkih od 7.30 do 12. ure.