Predstavniki zveze so v pogovoru poudarili predvsem problematiko dostopa do različnih storitev za slepe in slabovidne, predstavili pa so mu tudi projekt knjižnice za slepe in slabovidne, so objavili v premierjevem kabinetu.

Predsednik zveze Matej Žnuderl je predsedniku vlade po pogovorih predal monografijo Od točkopisa do e-bralca ter Antologijo kulturno umetniškega ustvarjanja slepih in slabovidnih ustvarjalcev. Obe knjigi so izdali ob 100-letnici organiziranega delovanja slepih in slabovidnih na Slovenskem.

Janša si je v okviru obiska ogledal snemalne studie in tehnične prostore za izdajo zvočnih časopisov in zvočnih knjig zveze. Seznanil se je tudi z nekaterimi značilnimi tehničnimi in medicinskimi pripomočki za slepe in slabovidne.

Prav tako so mu v edini tiskarni v Sloveniji, ki knjige tiska v brajici in deluje v prostorih zveze, prikazali in predstavili način tiskanja.

Predstavili so mu tudi izposojevalnico prilagojenih igrač za slepe in slabovidne otroke in mladostnike. Izdelane so tako, da njihovi uporabniki razvijajo druga čutila, denimo tip in sluh. Zveza pripravlja tudi tabore za slepe in slabovidne otroke in mladostnike, so še zapisali v kabinetu predsednika vlade.