Varuh je premierja seznanil s ključnimi ugotovitvami iz poročila in drugimi aktualnimi zadevami pri varovanju človekovih pravic. Strinjala sta se, da se je dozdajšnje sodelovanje še izboljšalo.

Zavzela sta se za dejavno in konstruktivno sodelovanje tudi v prihodnje, so zapisali pri predsedniku vlade.

Varuh človekovih pravic je lani skupno obravnaval 6225 zadev, kar je 250 več kot leto prej. Organi najpogosteje kršijo načelo dobrega upravljanja, saj je bilo takšnih primerov lani kar 65. Nadalje neupravičeno zavlačujejo postopke, kršijo načelo enakosti pred zakonom in pravice invalidom. Sledijo kršitve pravic do socialne varnosti in do zdravstvenega varstva ter načela, da je Slovenija pravna in socialna država.

Varuh je kršitve oziroma nepravilnosti v 55 primerih zaznal na delovnem področju ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti. Upravne enote so povzročile kršitve v 23 primerih, ministrstvo za zdravje v 18 primerih, občine v 15, ministrstvo za notranje zadeve v 14, centri za socialno delo v desetih, vlada pa v devetih. Podali so 85 novih priporočil, kar je dve več kot lani.

Vlada bo na poročilo odgovorila z odzivnim poročilom, jeseni pa ga bo obravnaval DZ.

Svetina je poročilo v sredo predal predsednici republike Nataši Pirc Musar, v četrtek pa predsednici DZ-ja Urški Klakočar Zupančič.