Obenem vlada predlaga še nekatere spremembe, vezane na volilne postopke in opravila.

Kot izhaja iz sporočila po seji vlade, s predlogom sledijo odločbi ustavnega sodišča iz sredine leta 2020 glede volilnega spora. Predlog predvideva podaljšanje roka za vložitev ugovora pri občinski volilni komisiji iz dosedanjih 48 ur po glasovanju na dva dni po dnevu glasovanja.

S predlogom se širi krog upravičencev za vložitev tožbe na upravno sodišče in uvaja elektronsko poslovanje sodišča ter obvezno zastopanje po pooblaščencu, ko je stranka občinska volilna komisija ali občina. Odpravlja se potrditev mandatov članov občinskega sveta, uvaja pa seznanitev občinskega sveta z aktom o izidu volitev, s katerim je ugotovljena izvolitev članov občinskega sveta in župana.

Predlog zakona predvideva tudi dopolnitev pogojev za imenovanje predsednikov in namestnikov občinskih volilnih komisij. Določa se, da se za predsednika in namestnika občinske volilne komisije imenuje sodnik, "saj neodvisnost ter strokovnost predsednika in namestnika prevladata nad teritorialnim načelom, ki ga zasleduje sestava občinskih volilnih organov", so navedli.

Prav tako zakonske spremembe predvidevajo višja nadomestila predsednikom in tajnikom občinskih volilnih komisij v občinah z več kot 25.000 volilnimi upravičenci na zadnjih rednih lokalnih volitvah.

Sicer pa želi vlada s predlogom tudi poenostaviti volitve v svete ožjih delov občin in spodbuditi večjo participacijo občanov. Kot so pojasnili, se izenačuje potrebno število podpisov podpore za kandidate za člane svetov ožjih delov občin ne glede na njihovo obliko in volilni sistem. Kot volilna enota za volitve v svete ožjih delov občine se določi celotno območje ožjega dela občine. Določa pa se tudi, da politične stranke določajo kandidate za člane ožjih delov občine v skladu s svojimi pravili.

S predlagano novelo zakona se prav tako določa omejitev zaračunavanja stroškov državnih organov občinam pri izvedbi volilnih opravil, pa tudi pravna podlaga za povezovanje evidenc pri preverjanju zakonitosti kandidatur oziroma list kandidatov in imenovanju volilnih odborov, so še nanizali v sporočilu za javnost.