Dejavnosti podpore gašenju je uredila kot dejavnosti v javnem interesu. Izvajajo jih kot državne aktivnosti v letalstvu, izhaja iz sporočila po seji vlade.

Dejavnost državne enote za gašenje iz zraka kot dejavnost spada med izjeme na področju civilnega letalstva, saj je pod odgovornostjo in nadzorom države, izvajajo pa jih v javnem interesu.

Vlada je ob tem danes določila, da so zrakoplovi, osebje in organizacija državne enote za gašenje iz zraka sestavni del državnih aktivnosti. Zahteve za operativno usposobljenost osebja za izvajanje podpore gašenju iz zraka, letalskih operacij in organizacijo državne enote bo določila uprava za zaščito in reševanje skladno s področno zakonodajo.

Nadzor nad izvajanjem zahtev in nad sistemom upravljanja varnosti pa bo organiziran v okviru ministrstva za obrambo, še navaja sporočilo za javnost.

Oktobra 2022 je vlada sklenila, da bo gašenje iz zraka lahko potekalo tudi z novim vojaškim tovornim letalom spartan Slovenske vojske. Decembra lani je minister Marjan Šarec na letališču v Cerkljah ob Krki prevzel prvo letalo, prihodnje leto, predvidoma konec junija, načrtujejo dobavo modula za gašenje, usposabljanje za njegovo uporabo pa je v načrtih v drugi polovici leta 2025. Šarec je lani podpisal tudi dogovor o nakupu drugega letala spartan, ki bo v Slovenijo predvidoma prispelo do konca tega leta.

Decembra 2022 je vlada prižgala še zeleno luč za nakup štirih manjših letal za gašenje iz zraka air tractor, z možnostjo dokupa dodatnih dveh. Prva air tractorja sta v Slovenijo prispela lani. Gre za dvosedežni letali, opremljeni s plovci, da lahko zajemata vodo tudi iz rek, jezer in morja. Drugi dve, enosedežni letali air tractor, sta v Slovenijo prispeli maja oziroma junija letos.

Poleg omenjenih zmogljivosti je uprava lani kupila štiri dodatne vreče za gašenje s helikopterji in štiri bazene za zajemanje vode z njimi.

Enota z letali je stacionirana na Brniku.

Na ministrstvu so sicer pred poletjem ugotovili, da bo glede na izredno kratek čas od odločitve za nakup letal in ustanovitve namenske civilne enote pod okriljem uprave za zaščito in reševanje za njeno popolno samostojno delovanje potrebnih še nekaj let.